keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Rodeoponi


Perjantaina ja lauantaina täällä oli kova tuuli ja myrsky, joten päätin jättää ratsastukset välistä. Vaikka meillä onkin maneesi, niin se helpolla kolisee kovaa, jos tuulee tietystä suunnasta. Yleensä nämä tilanteet olen hoitanut laittamalla pumpulit korviin, jotta hevonen pystyy edes hieman keskittymään, nyt pumpulit oli loppu, joten päätin jättää hevosen vapaalle kahdeksi päiväksi.

Se ei ehkä ihan fiksuin vaihtoehto ollut. Sunnuntaina hevonen oli aluksi ihan ok. Se oli kuitenkin syönyt normaalia huonommin, joka saattoi kyllä johtua myrskystä, eikä se ole uskaltanut niin rauhassa syödä. Lisäksi hevonen oli kuntoon laittaessa vähän levoton. Laitoin sen kuitenkin liikkumaatomuuden piikkiin, jota epäilen edelleen. Maneesissa heppa oli suht rauhallinen ja aloittelinkin laittamalla muutaman ravipuomin pitkälle sivulle. Aloin ravailemaan hepalla ja se oli ihan rauhallinen ja rento. Ei nyt mitenkään parhaimmillaan, mutta ei nyt mahdotonkaan. Vähän aikaa ravailtua maneesin toisesta päästä kuului kolahdus, johon hevonen reagoi aika voimakkaasti. Se lähes pysähtyi, veti päänsä alas ja viskoi sitä, laittoin selän kyttyrälle ja hyppi joka suuntaan. Onneksi sain kammettua itseni kunnolla satulaan ja samalla hevonen rauhottui. Jatkettiin ihan normaalisti ravia. Tultiin vielä puomeja. Kerran kavio hieman hipaisi puomia ja siitä taas samanlaista rodeota hieman vielä vahvemmin. Onneksi kuitenkin pysyin selässä ja päästiin jatkamaan töitä.

Tämän jälkeen hevonen joutuikin tekemään enemmän. Otin sen ympyrälle ja väistätin vuorotellen sisään ja ulos takapäätä ja samalla kokosin hevosta. Hevonen oli hyvin takaosan päällä ja ryhdikäs, tosin se oli erittäin herkkä ja räjähdysaltis koko ajan. Laukan päätin unohtaa, sillä ravissakin se kävi sen verran kierroksilla. Kun hevonen oli edes ihan ok ja hieman rauhottunut, ravailin vielä hetken kevyttä ravia hieman pidemmällä hevosella ja sen jälkeen tulin alas. Päästin hevosen vielä maneesiin purkamaan energiaa vapaana. Se ei juurikaan riekkunut, tosin se pukitteli ja esitti hienoa ravia, mutta mitään päätöntä laukkaa se ei mennyt. Vielä loppukäynnit ja sen jälkeen talliin. Tallissa hieroin hevosen selkään ja tunnustelin, olisiko se jostain kipeä. Hieman jäykkä se oli, mutta ei mitään normaalista poikkeavaa. Kun olin saanut hevosen hoidetuksi, se jäi tyytyväisenä syömään iltaruokiaan.

Kaulakin alkanut saada yläosiin kivasti lisää lihasta, ei oo kuopalla enää.
Maanantaina ratsastin hevosen jumppaillen. Laitoin sille gramaanit, jos se olisi vielä yhtä hankala mitä se oli sunnuntaina. Heppa oli huomattavasti parempi. Aluksi se yritti hieman laittaa vastaan, mutta antoin nopeasti periksi. Tehtiin perusjuttuja, taivutteluja, siirtymiä ja väistöjä. Heppa teki etenkin väistöt kivasti ja laukassakin toimi ihan hyvin. Lopuksi ravailin vielä isommin ympäri maneesia ja heppa oli edellispäivään verrattuna todella paljon rennompi ja yhteistyöhaluisempi.

Tiistaina olin jo alkuun päättänyt, että ratsastan hevosta kunnolla aktiiviseksi. Heppa oli aluksi ihan rento ja ok, mutta hieman löysä. Lisäsin hieman painetta ja yritin saada hevosta herkäksi ja ottamaan takapäätä paremmin alle. Aluksi se laittoin hieman hanttiin tylntekoa, mutta lopulta se oli erittäin herkkä ja ryhdikäs ja kulki kivasti. Rentoutta olisi saanut olla pikkasen enemmän, mutta hevonen hieman väsähti, kun joutui tekemään töitä enemmän. Käveltiin vielä pitkään ja sitten talliin.

Tänään heppa sai vapaata. Heppa on nyt ollut välillä vähän reaktioherkkä, jonka luulen johtuvan jatkuvasti vaihtuvista säistä. On myrskyjä ja lämpötila vaihtelee lähes 20 astetta muutaman päivän välein, johon Kalle reagoi helpolla olemalla energinen. Pakkaset ei niinkään ole ongelma, kunhan ilma pysyy suht tasaisena. Toivottavasti säiden muuttuminen ja myrksyt vähenisi ja sää pysyisi hieman tasaisempana, jotta hepatkin olisivat tyytyväisempia.

25.12 hevoset nauttimasta kauniista ja kirpeästä pakkassäästä

2.1, tämän jälkeen käyty taas -15 ja nyt ollaan jälleen nollassa, tosin lunta on vielä tänään, huomenna voi olla toisin. Hevoset ei oikeen tyytyväisiä sateeseen ja tuleen, kukapa sitä olisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti