maanantai 1. joulukuuta 2014

Luukku 1: Millainen on hyvä ulkoloimi?

Millainen on hyvä ulkoloimi?

Olen hevosen loimista todella tarkka, sillä Kalle on klipattu ja sitä loimitetaan paljon, niin talliin kuin uloskin. Koska Kallea loimitetaan paljon, pidän erittäin tärkeänä, että loimet ovat sopivat. Parhaaksi malliltaan varsinkin Kallelle olen huomannut Horsewaren loimet ja muita loimia ainakaan ulkoloimista meille ei tule. Muut loimet valuvat, ovat jostain vääränkokoisia, huonot kaulakappaleet, painavia ym.

Kallella on ulkoloimia aina vuorettomasta- 400g toppikseen. Kun Kalle tuli mulle, sen mukana tuli highneck hansbon loimi, jonne sai erinpaksuisia vuoria kiinni. Lisäksi Kallen mukana tuli fleecevuorinen sadeloimi. Kuitenkaan kumpikaan ei juurikaan käyttöön päässyt, sillä niissä oli muutamia huonoja juttuja.
1. Pidän highneck mallisia loimia, sillä tuntuu ettei hevonen pysty kunnolla nostamaan päätä, kun loimi kirraa. Lisäksi vesisateella sen alle valuu kuitenkin vettä ja kuivalla ilmalla pidän mieluummin ilman kaulakappaletta. Tämä loimi menikin myyntiin aika pian.
2. Fleecevuorinen loimi on malliltaan ihan hyvä, mutta siinä on sadeloimeksi muutamia huonoja juttuja, sillä se kastuessaan painaa ihan miljoonakiloa, sekä kuivuu monta päivää, kun tuntuu, että se imee veden sisälleen.
Kuvastakin huomaa, miten loimi ottaa hieman kaulasta kiinni, hevosen nostaessa päätä.

Mitä sitten loimelta odotan?
1. sen pitää istua hevosen päälle hyvin. Se ei saa kinnata edestä ja valua takaa, vaan sen pitää pysyä paikallaan hevosen liikkuessakin. Itse tykkään, että edestä loimi on sopivan löysä, kuitenkaan se ei saa valua yhtään. Lisäksi ulkoloimissa tykkään, että helma on tarpeeksi pitkä, eivätkä siis jätä vatsaa paljaaksi.
Tähän loimeen kuuluu myös kaulakappale, joka suojaa sateelta hyvin. Kaulakappale kiinnitetaan 4 kunnolisella tarralla, ja loimen sisälle ei pääse kaulapalan liittymäkohdastakaan vettä. Onkin hyvä, että vuorettomassa on irrotettava kaulakappale, sillä kesäsateilla hevonen tarvitsee vain pientä suojaa, jolloin pelkkä loimi on sopiva. Syksyllä ja keväällä taas kaulakappale tulee varmasti käyttöön.
2. Ulkoloimet pitää pitää ehdottomasti vettä kaatosateellakin, siksi yritänkin kyllästää loimet aina pesussa ja pitää loimet tarpeeksi uusina. Lisäksi on erittäin tärkeää, että loimet kuivuvat nopeasti, eivätkä ne paina miljoona kiloa kastuessaan. Luulenkin, että loimet jotka päästävät vettä, painavat ja kestävät kauan kuivua. Horsewaren loimet kuivuvat nopeasti ja ovat kevyitä märkänäkin. Kuivana loimet saisivat olla kevyitä ja ilmavia (etenkin toppaloimet)
Tämä loimi on ehdottomasti mun suosikki loimi. Kaulakappale on juuri sopivan kokoinen ja hevonen pysyy kuivana ja lämpimänä. Ainut huonopuoli on, että tämä saisi olla koon suurempi, jotta sisäloimet eivät näkyisi takaa. Tässä loimessa siis 200g vuori

3. Helppo kiinnitys. Pidän loimissa eniten t-solkikiinnityksestä, sekä mielellään tarrakiinnitys sen alla. Myöskin haluan, että loimessa on häntälenkki ja loimi on niin istuva, ettei jalkalenkkejä tarvita. Myöskin on kiva jos kaulakappaleen kiinnitys on tarroilla, eikä soljilla. Auttaa huomattavasti loimien pukijaa. Solkien pitää kuitenkin pysyä kiinni, eivätkä ne saa aueta kovassakaan menossa.
Eskadronin 400g toppis, on muuten todella hyvä loimi ja istuu Kallelle todella hyvin. Ainut miinus loimessa on soljet kaulakappaleessa, jotka ovat todella epäkäytännölliset.

4. Liukas sisä- ja ulkopinta. Tämä on vielä tärkeämpää sisäloimissa, mutta tykkään myös, että ulkoloimissa on liukkaat pinnat, varsinkin kun Kallella on lähes aina toinen loimi alla, niin silloin on kiva, että loimet pn helppo pukea ja ne liikkuvat toisen päällä, eivätkä pyöri tai kinnaa mistään.
Tässä meidän 100g ulkoloimi, johon saa kaulakappaleen kiinni. Loimi on ihan ok, tosin vesisateella toi karvareuna sään päällä on huono. Lisäksi tähän kuuluva kaulakappale on surkea, sillä se ei pysy kunnolla päässä ja ei oikeen edes suojaa. Lisäksi hevosen laskiessa päätä tulee sään kohtaa vesisisälle. Tätä käytetäänkin yleensä lähellä nollaa kun ei sada. Sateella vain silloin kun muut eivät ole kerjenneet kuivumaan.
5. Kaulakappale. Haluan, että loimessa on kiinteä kaulakappale tai irottettava, kunhan sen kiinnitys on hyvä ja kaulakappaleen kiinnityksestä ei mene vesi sisälle.
Meidän eskadronin n. 300g toppis. Toppis muuten hyvä, mutta ei mahdollisuutta kiinnittää kaulakappaletta, joten koko klipatulla loimi on todella vähän käytössä.
6. Kestävä materiaali. Itselle tämä ei nyt ole oikeastaan kovinkaan tärkeä, sillä Kalle tarhaa yksin ja ei ainakaan tähän mennessä ole loimia rikkonut. Tosin ei ole kiva jos loimet oikeen repeää, jos ne jää vaikka johonkin hieman kiinni, joten loimen pitää kuitenkin olla hyvää päälikangasta.

Meillä alkaa aika hyvin olemaan kaikki tarvittavat ulkoloimet, mutta yksi noin 100g ulkoloimi olisi vielä hyvä, koska toi meidän thermomaster ei sateella ole hyvä ja 200g horsewaren amigo on usein hieman liian paksu, kun taas vuoreton on liian ohut. Tällöin thermomaster jäisi sopivasti varaloimeksi, jolloin hevonen saisi syksyn (talven) ja kevään sateilla aina sopivan loimen.
Tämän loimen Kalle toivottavasti saa joulupukilta kaulakappaleen kera. Tähän loimeen saa myös kiinnitettyä linerit, joten loimi on monikäyttöinen.

Millaisista loimista te tykkäätte, onko teillä suosikki loimia??

3 kommenttia:

  1. Kiva kalenteri ja ihana heppa ja tyttö

    VastaaPoista
  2. Pauliina Syrjälä Mulla oli Kunniaalla pääasiassa Horsewaren loimia Rhino mallia etukiinnitys parempi kuin amigoloimissa ja materiaali vahvempi. Bucasin loimissa ehkä paremmin istuva kaulakappale isolle suokille, mutta olen kyllä Horsewaren loimien ystävä. Mulla olisi myytävänä Horsewaren ja bucasin ja muitakin laatu merkkejä koossa 155 esim. kerran käytetty ratsastusloimi. Kyselyt osoitteeseen pauliina.syrjal@gmail.com

    VastaaPoista
  3. pauliina.syrjala@gmail.com osoite, jos olet kiinnostunut loimista.

    VastaaPoista