perjantai 5. joulukuuta 2014

Luukku 5: Hyvä sisäloimi

Millainen on hyvä sisäloimi?

1. Sisäloimen pitää olla ulko- ja sisäpuolelta liukas pintainen, Etenkin fleeceloimet ovat surkeita talliloimia, sillä ne ovat yleensä todella sähköisiä ja kinnaavat joka suunnasta. Varsinkin klipatulle fleece tuntuu todella ikävältä. Villaloimea pidän hieman parempana vaihtoehtona, sillä ne ei yleensä valu ja väänny niin paljoa hevosen selässä. Niihin kuitenkin jää kuivikkeet todella paljon kiinni, jonka takia kutittavat helpolla ja on muutenkin epämukavia. Joten sisäloimessa siis ehdottomasti liukan pinta molemmin puolin. Ensi kaudeksi pitäisikin varmaan ostaa ihan ohut talliloimi (vuoreton), joka olisi liukan pintainen molemmin puolin. Nyt meillä on ollut loppukesästä/alkusyksystä käytössä bucaksen cooleri, jossa sisäpuoli ei liukasta, muttei kuitenkaan fleeceä ja ulkopuoli on liukasta. 
Meidän paras talliloimi, Horsewaren mio 150g tallitoppa
2. Loimen istuvuus. Pidän vielä tärkeämpänä sisäloimien istuvuutta, mitä ulkoloimien tarvitsee olla, sillä sisäloimet on yleensä hevosella koko ajan päällä, jolloin ne eivät saa hinkata hevosta ja olla epämukavia. Todella usein näkee, että loimet hinkkaa lavat karvattomiksi ja valuvat taakse. Tykkäänkin, että loimet pitäisi olla tarpeeksi tilavia edestä, eikä se saisi puristaa hevosta niin säästä kuin lavoistakaan. Ei ole kiva jos säästä hankautuu harja pois ja sään ympäristö kipeytyy. Ylhäällä oleva loimi on todella hyvä edestä, kuten kaikki muutkin horsewaren loimet. Yksikään niistä ei valu, edes hevosen piehtaroidessa ja lepäillessä. Yllä olevia loimia meillä onkin 2 ja haluaisinkin samasta loimesta vielä 300g version. Ennen olin ehdottomasti sitä mieltä, että pitää olla lapalaskokset, mutta horsewaren loimien jälkeen niitä en enää niihin loimiin kaipaa.
Horse comforin 300g toppis. Tämä loimi on ihan ok, kuitenkin usein valuu hieman jommalle kummalle kyljelle ja edestä kangas taittuu kaksinkerroin. Ei kuitenkaan ole hinkannut mistään karvoja pois. Muuten loimi istuu hyvin hevosen päälle


3. Tallitopan pitää olla myös ilmava ja kevyt. On mukavempaa kun hevosen loimi on kevyt ja ilmava. Se ei silloin paina turhaan hevosen päällä ja on lämmin, sekä mukavampi ihmisen käsitellä.

4. Mielellään loimi, joka pysyy paikallaan ilman jalkalenkkejä, joten häntäremmillinen on kivempi

5. Kestävä pinta, joka ei meillä tallisakaan ole niin tärkeää, kun Kalle ei loimia juurikaan hajota.
Lisäksi meillä on bucaksen talliloimi, n. 300g toppauksella. Loimi pysyy hyvin päällä ja tämä malli ei paina säkään, eikä ole liian ahdas edestä. Meillä oleva cooleri on hieman ahdas edestä ja painaa säkään ja kaulan alaosaan, jonka takia haluaisin uuden ohuen talliloimen.

Talliloimissa meillä ei ole kaulakappaletta, sillä talli pysyy kuitenkin aina plussalla, joten on kivempi, että edes kaula saa hengittää ja kaulakappale ei hankaa harjaa pois. Meillä myös sisäloimet vaihdetaan tarpeeksi usein, jotta hevonen ei joudu olemaan likainen sisäloimi päällä. Sisäloimeenkin kertyy paljon likaa ja tahmaa, joka ei ole hevosta vasten kiva. Meillä on myös erinpaksuisia tallitoppia, jotta ei jouduta pitämään koskaan edes ulkona kuin korkeintaan sisä- ja ulkoloimea.

Meillä joskus harvoin käytössä myös back on trackin fleeceloimi toisen loimen alla, sillä siinä on suht liukan sisäpinta ja on hyvän mallinen hevoselle. Kalle kuitenkin pitää totuttaa loimeen todella pikkuhiljaa, sillä vetää usein herneet nenään uusista kummallisista asioista.

Teidän hevosten sisäloimet, millaisista ominaisuuksista pidätte?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti