maanantai 23. marraskuuta 2015

Ensilumi ja kouluvalmennus

Satoinhan se ensilumi tännekkin. On nyt muutama päivä ollu ihanan valoisaa kun on ollut lunta. Tänään oli oikein super ihana päivä. Pikkupakkanen ja aurinkokin paistoi, juuri sellainen talvisää mitä rakastan. Valitettavasti se jo huomiselle lupasi +5 ja keskiviikolle koko päiväksi kaatosadetta ja tuulta, joten tästä ihanuudesta ei pitkään saada nauttia. Suunnitelin ottavani kivoja talvikuvia, koska niitä ei musta ja Kallesta ole, koska tämän reilun kahden vuoden aikana kun sen olen omistanut, ei lunta juurikaan ole ollut. Nyt kuitenkin  olen hukannut kameran muistikortin, joten saatiin vaan muutama tylsä puhelin kuva. Parempi sekin kun ei mitään.
Talli ulkoa

Mutta sitten itse kuulumisiin. Olen jumppaillut hevosen kanssa aika paljon. Se on itseasiassa ollut todella kiva ratsastaa. Olen nyt mennyt myös toisella kuolaimella. Olen nimittäin laittanut hepalle kolmipala oliivin, sekä mennään ilman turparemmiä. Näin heppa on ollut paljon rauhallisempi ja tasaisempi suustansa. Olli on myös mennyt sitää aina välillä kangilla ja katsotaan jos itsekkin tällä viikolla vielä niillä kerkeisi menemään. Perjantaina Olli oli hypännyt Kallen ja heppa oli ollut kuulema innoissaan, se enempää en tiedä, paitsi että pelottaville tynnyreille se oli aluksi kieltänyt. Olisin kyllä ollut ihmeissään  jos se ekalla kerralla kotona ne olisi ylittänyt.

Sunnuntaina meillä olikin sitten kouluvalmennus, jonne mua aluksi yhtään huvittanut mennä. Suurimpana syynä oli, että hevonen on hieman aristanut takavatsaa, ei niinkään enää ratsastaessa vaan harjatessa ollut vielä normaalia herkempi. Heppa onkin syönyt nyt antepsinia varmuuden vuoksi ja heti kun pääsen Turussa käymään haen sille psylliumia, jospa se olisikin hiekkaa, aristaa meinaan sellaisesta kohdasta.
Valmennuksen aluksi kerroin mahavaivoista ja alettiin verkkailemaan itsekseen. Heppa oli ihan ok ja ainuastaan vasemmassa laukassa se ei aluksi halunnut edetä, joka on onkin ollut ainut ongelma nyt. Kun oltiin saatu hevoset verkattua tultiin ympyrälle, jossa aloitettiin käynnissä. Oli taas tärkeää saada hevonen kunnolla ohjan ja pohkeen väliin, sekä aktiiviseksi. Kun heppa oli hyvä käynnissä tehtiin muutama loiva takaosa käännös, jotka heppa teki kivasti, ainuastaan ongelmana oli saada hevonen aktiivisesti kävelemään heti ympyrälle palauttuaan.

Sen jälkeen otettiin ravi, jossa työstettiin aluksi ihan vaan hyvää ravia. Sen jälkeen mentiin ympäri maneesia ja ratsastettiin kulmat kunnolla ja tutkittiin hevosen suoruutta. Heppa oli itseasiassa todella kiva ja se liikkui ryhdissä ja aktiivisesti. Kerrankin saatiin paljon posiviitista palautetta.

Ravin jälkeen laukkaa. Aloitettiin vasemmasta. Aluksi sitäkin ympyrällä ja kun laukka pyöri ja hevonen oli suora jatkettiin koko uraa, jossa pitkillä sivuilla aina loiva kiemura vastalaukassa. Heppa teki ne hyvin. Huomaa että Olli on niitä treenannut ja itsekkin olen yrittänyt niitä joka kerta tehdä. Heppa pysyi tasapainossa ja ei kertaakaan tainnut tiputtaa raville. Ainut ongelma oli oven päädystä lähteminen, sillä heppa kyttäsi aina ovea ja hieman oikaisi sen kohdalla.

Sen jälkeen tehtiin laukaa vielä ympäri maneesia toinen sivu kooten ja toinen sivu keskilaukkaa. Keskilaukasta hidastaessa harjoituslaukkaan, jouduin muutamaan kertaan ottamaan hieman enemmän kiinni. Myös vähän terävämmin hevonen olisi keskilaukkaan saanut lähteä, jotta suora ei olisi loppunut kesken. Kuitenkin suht tasapainossa päästiin menemään. Oikealle tehtiin vielä samat asiat.


Laukan jälkeen tultiin vielä ympyrälle ja tehtiin vielä ravia. Ravissa vuorotellen mahdollisimman pientä ravia ja sen jälkeen suoraan isompaa ravia. Heppa alkoi olemaan jo selvästi väsyneempi, joten välillä alkoi hieman kiukuttaa, mutta kun sain omaa istuntaa paremmaksi, teki hevonen todella hyvät siirtymät askellajien sisällä.


Sen jälkeen vielä loppuravit eteen alas ja heppa liikkui energisesti ja hyvin venyttäen. Joten onnistnut valmennus oli, vaikka pahinta pelkäsinkin. Ensi sunnuntaina luultavasti uudelleen valmennukseen.
Muutama video mitä Sebastian oli ottanut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti