tiistai 27. tammikuuta 2015

Ei niin rentoa menoa!

Juuri kun pääsin kehumaan, kuinka hyvä Kalle on ollut. Lauantaina se sai viettää vapaata ja sunnuntai illalla ratsastin sen. Se oli sunnuntaina ihan ok. Tosin se tuntui siltä että sen tekisi mieli vaan laukata täysiä ja riehua, jotenkin sellanen levoton ja tylsistynyt. Heppa liikkui kuitenkin todella hyvine teen ja oli suht rento, eikä pelleillyt sen enempää. Verkkailin sitä vaan aika pitkäät ja tarkoitus oli liikkua energisesti eteen ja jumppailla hevosta. Laukassa annoin hevosen mennä vähän reilumpaa laukkaa, jossa oli tarkoitus kulkea matalassa muodossa. Laukka pyöri kivasti ja oli hyvin säädettävissä. Hevosen päänupissa kuitenkin alkoi hieman lämmetä jo vasemmassa laukassa ja nostot olivat vähän turhan teräviä.

Jatkettiin oikealle laukkaa, joka pyöri alusta asti hyvin. Hevonen ei vaan olisi viitsinyt mennä tarpeeksi koottuna, koska sen mielentila taisi olla menossa vain täysillä. Se pysyi hyvin käsissä ja sain lopulta ihan kivaa laukkaa. Se jonkun aikaa laukattua pelästyi tai jotain ja hyppäsi hieman sivulle. Jatkoin ihan normaalisti laukkaa. Kohta se taas "pelästyi" jotain ja veti kaamean sivuloikan, jolloin mun oma nilkka taittu ja roikkusin hevosen kaulalla. Siitä sitten repesi ilo vielä enemmän, heppa varmaan kuvitteli löytävänsä uuden tavan heittää mut alas selästä. Se hyppäsi hieman pystyyn ja siitä loikalla eteen. Onneksi sain sen äkkiä kiinni ja hevonen pysähtyi. Jatkettiin hetki ravissa, jotta sain hevosta hieman rauhoittumaan. Se kauheasti kyttäili ja säpsyili, oli edelleenkin jotenkin sen olonen, että se haluaisi vain riehua ja laukata. Tosin se ei ole vapaana ollut moneen viikkoon ja vapaana juostessa sen pää tuulettuu ja hevosella on huomattavasti parempi työ motivaatio, eikä yritä etsiä koko ajan tilanetta, jossa pääsisi pelleilemään.

Noo mutta kun heppa oli ihan ok, otin vielä laukkaa pienet pätkät molempiin suuntiin ja hetki ravia ja loppukäynnit.Maanantaina jatkettiin samoissa merkeissä, heppa oli vieläkin tylsistyneen oloinen. Maananrtaina kuitenkaan se ei riehunut. Tehtiin perusjuttuja, eikä sen kummempia. Päästin ratsastuksen jälkeen sen vielä vapaaksi, koska ratsastamalla en sen olotilaa saa muuttumaan vaikka miten laukattaisiin ympäri maneesia. Hetken se spurttaili ja selvästi nautti. Loppukäyntien aikana käytiin vielä muutamat kuopat tamppaamassa ja sen jälkeen talliin ja hepat ulos.

Tänään ratsastin kaikki askellajit läpi. Heppa oli energinen, mutta ei yrittänyt koko aikaa lähteä jonnekkin. Tosin välillä se hieman kyttäili, kun katolta tippui isoja pisaroita maahan ja piti välillä kovemman äänen. Nämä kyttäilyt olivat kuitenkin vaan hieman silmien pyörimistä päässä ja korvat höröllä menoa. Tehtiin muutamia väistöjä ravissa ja muutama avo ja sulku. Toiseen suuntaan hevonen väisti paremmin, kun taas toiseen suuntaan tuntui ettei oikea pohje mene kunnolla läpi. Heppa on muutenkin ollut nyt välillä vähän oikeaa pohjetta vasten, enkä saa sitä kunnolla sieltä läpi. Joka kerta hevonen on "pelästynytkin" oikeaa pohjetta vasten. Luulenkin, että sivuloikat vähenisi, jos saisin sen oikean pohkeen yhtä hyvin läpi mitä vasen on. Noo pitää jatkaa töiden tekemistä vaan, kyllä se sieltä tulee kun vaan jaksaa ratsastaa. Laukassa otettiin paljon siirtymiä ja aika koottua laukkaa, joissa heppa oli todella kiva. Loppuravit kasikolla, loppukäynnit ja tallin kautta tarhaan nauttimaan päiväheinistä. Huomenna vapaata, koska koko päivä menee töissä. Torstaina taas sitten ratsastukset jatkuvat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti