tiistai 22. syyskuuta 2015

Kallen ruokinta!

Aattelin taas pitkästä aikaa tehdä pientä ruokintapostausta. Kallen ruokinta on nyt pitempään pysynyt suht samana, sillä olen sen todennut hyväksi. Heppa on tällä hetkellä todella hienossa kunnossa. Sen karva on todella sileää ja kiiltävää, että lähes häikäsee. Sen lisäksi heppa on todella hyvän tuulinen ja tekee töitä mielellään. Se on saanut aika paljon lihasta ja on todella sporttisessa kunnossa, ainut ongelma on, että kylkiluut näkyvät hieman. Tosin ne ei helpolla Kallella piiloon mene, vaikka se suht sopivan kokoinen olisin.
Valitettavasti mitään uusia rakenne kuvia ei nyt ole, mutta kuvasta kyllä näkee, että heppa voi hyvin.

Kallen ruokinta perustuu hyvään ja lehtevään kuivaheinään. Tossa välillä meillä oli kortisempaa esikuivattua, josta hepan vatsa oli hieman sekaisin ja tuntuu, että se myöskin hieman hoikisti hevosta, sillä se ei niin maistunut, tosin siinä oli sokerit matalalla mikä on kyllä hyvä juttu, mutta siksi toi mun heppa ei sitä syönyt niin hyvin. Toivottaan, että tämä uusi heinä toisi hevoselle vähän lisää massaa. Ainakin heppa syö tätä todella hyvällä ruokahalulla ja vatsakin on parempi. Aamusin ja päivisin heppa saa heinät tarhaan ja heinää on niin paljon, että se oikeastaan riittää iltaan asti kun heppa tulee sisälle. Sisällä sillä on aina maassa heinää ja sen lisäksi verkko täynnä heinää. Yöksi se saa vielä ison kasan heinää. Usein aamuisin heppa syökin kun tulen tallille ja verkossa saattaa vielä olla muutama korsi jäljellä. Heinäverkon laiton jälkeen heppa on selkeästi vatsasta parempi, kun heinää on oikeastaa koko ajan tarjolla. Kyllä se karsinassa vielä hieman vyötä kiristäessä luimii, mutta todella vähän enää ja sekin ainuastaan kun kiristää kunnolla, maneesissa se ei enää välitä. Lisäksi se antaa nykysisin harjata suht kovalla harjalla vatsan alta ja muualta, ilman mitään reaktiota, joten slow feeding verkko saa sillä jatkossakin karsinassa olla. Nyt heppa on vielä saanut olla aamuisin sillon kun teen aamutallia tallin päässä olevalla minilaitumella, syömässä vihreää.
'
Heinän lisäksi se saa puuron, jossa seuraavia juttuja. Puuroon tulee siis reilusti vettä, lähes täysi ämpärillinen:
Greenline, tässä vielä mitä greenlinestä kerrotaan racingin sivuilla.
Racing Greenline on laadukas sinimailaspelletti.
Greenline-pelletillä voidaan täydentää korsirehu-annosta tai heikompi laatuista heinää. Korjuu- ja kuivauskäsittelyn sekä pelletöinnin ansiosta Greenlineä on helppo käyttää. Rehun ravintoarvo on huomattavasti heinää parempi.
Racing Greenline sopii korsirehun korvaamiseen ja täydentämiseen. Sen runsas sulavien kuitujen määrä on hyödyksi hevosen ruuansulatukselle. Runsas valkuaissisältö on hyödyksi lihasmassan kehittämiselle. Racing Greenline -kilo korvaa 1,3-2,0 kiloa heinää.
Racing Greenline- pelletti turvotetaan vedellä ennen käyttöä. Käyttömäärä on 1-3 kg/päivä.
Tämä siis sopii meille hyvin massankasvatukseen ja on todella vatsaystävällistä, joka on kallelle erityisen tärkeää. Meillä on kyllä hyvä ja riittävä heinä, mutta Kallen rehunkäyttö kyky on normaali täykkärin rehunkäyttö, eli on aika huono rehunkäyttäjä ja ei juurikaan liho. Lisäksi se liikku koko päivän tarhassakin, joten sen energian tarve on todella suuri. Greenlinea se saa nyt litran, mutta jos massa ei kasva, niin lisätään greenlinen määrää vielä hieman.
Pellava:
valmistajan sivulta: Pellavainen on valmistettu kotimaisesta pellavansiemenestä. Se sisältää runsaasti hyvälaatuista valkuaista, kuitua sekä terveellistä linoleeni- ja linolihappoa.
Pellavainen-puristeesta saatava lima, musiini, tukee mahan ja suoliston hyvinvointia.
Pellavaa Kalle saa pääasiallisesti vatsan hyvinvointiin ja lisäksi siinä on hyvää valkuaista. Se saa tällä hetkellä sitä noin 1,5dl, sillä suurempi määrä tuntuu löysäävän sen vatsaa ja lisäksi se saa mashiä vielä hetken, joka sisältää pellavaa
Marstallin Mash
valmistajan sivuilta: hellii hevosen ruoansulatusta! Helposti sulava valmissekoitus, joka on valmistettu aikojen saatossa syntyneen reseptin mukaisesti. Koostuu ainoastaan luonnontuotteista. Ei sisällä lisättyjä vitamiineja tai ravinteita, eikä eteerisiä öljyjä. Valmistetaan sekoittamalla kuumaan veteen

Tätä hevonen saa tällä hetkellä 2dl, se saa sitä oikeastaan vain siksi, että se tykkää siitä hirveästi. Se syö sitä ainuastaan säkin loppuun ja sen jälkeen tuskin haen uutta. Vaikka mash sopiikin Kallelle hyvin, en näe kuitenkaan mitään sen kummallisempaa syytä syöttää sitä. Olenkin pyrkinyt jättämään kaikki turhat pois hepalta. Tämä on meillä siis pääasiassa vain herkku :)
Racing mineral:
valmistajan sivuilta: Racing Mineral on kalsiumpitoinen kivennäinen kaikille hevosille.
Patentoidun MURO-käsittelyn ansiosta Racing Mineralin kivennäisaineet imeytyvät poikkeuksellisen hyvin. Tuote sisältää myös kaikki hevosen tarvitsemat vitamiinit. Racing Mineralissa kalsiumin suhde fosforiin on 4 :1, joten kivennäinen tasapainottaa hevosen ruokinnan kalsium-fosforisuhdetta. Monipuolinen Racing Mineral varmistaa myös hivenaineiden saannin.
Kalle saa tätä 0,5-1dl, sillä se riittää täydentämään heinästä uupuvaa kivennäisen tarvetta. Kalle onneksi suostuu tätä hyvin syömään, vaikka onkin aika hiekkamaista.
Näiden lisäksi tulee vielä:
Suola, hevosella on kyllä suolakivi, mutta ei sitä kauheasti syö. Saa siis tuon mitallisen suolaa päivässä.

Kalkki:
Tämä on ainut mikä on auttanut meillä löysään vatsaan. Auttaa tasapainottamaan PH etenkin esikuivatun heinän kanssa. Nyt se saa sitä aika vähän, koska tällä hetkellä meillä on kuivaheinä.

Elektrolyytti:
Tätä Kalle saa vain kunnon treenissä kun se on kunnolla hionnut elektrolyyttien täydennykseen.
Suppleaze Gold:

Tämä aine on meillä etenkin nivelten liikkuvuuden lisäämiseen ja yleiseen nivelten hyvinvointiin. Kalle on syönyt tätä nyt kuukauden ja ei sen liike ainakaan ole huonontunut. Kallen ravi on saanut paljon lisää elastisuutta ja nykyisin kun hevosella hypätään aika paljon, haluan että sen niveliä ja lihaksia hoidetaan parhaalla mahdollisella tavalla. Kalle saa tätä reilun puoli mittaa, joka onkin ylläpito annos. Se sai ekan kuukauden tätä ohjeen mukaan 2 mittaa/pvä.
Vitamiinit:
B-vitamiini, auttaa hevosta vatsaoireissa, vaikka Kallella niitä on enää vähän en halua tätä lopettaa, jotta ongelmia ei syntyisikään. Lisäksi b-vitamiini auttaa lihasten toiminnassa. 

ADE: saa tätä tällä hetkellä, kun karvalähtö/vaihtoaika on. Saa myös sillon tällöin sitä kuureina. 

Tällä hetkellä tässä olivat oikeastaan meidän puuron ainekset. Tässä jossai vaiheessa heppa saa vielä sinkki-kupari kuurin, joka auttaa etenkin raudan imeytymisessä. Sen lisäksi joskus talvisin heppa on saanut magnesiumia, joka rauhoittaa hevosta, mutta saa sitä vain sitten jos näen sen tarpeelliseksi.
Puuroon lisätään vielä muutama herkku, joko porkkanaa tai omenaa

Kallella onneksi ei ole lihomisongelmaa, jolloin herkkuja uskaltaa paremmin syöttää.
Valmis puuro, vain porkkana ja vesi puuttuu.

Lisäksi heppa saa iltaisin vähän liikunnan määrästä riippuen ja siltä onko se vaikuttanut väsyneeltä vai energiseltä. Marstallin cornmysliä, joka auttaa massan kasvatuksessa ja tuo lisäenergiaa treeneihin. Näin kesällä se sopi hyvin kun hevonen on rauhallisempi, mutta talvisin se on usein jäänyt vähemmälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti