tiistai 18. helmikuuta 2014

Kuulumisia!

Eilen maanantaina tehtiin Kallen kanssa ihan kunnon treeni. Ollaan keskitytty nyt paljon laukkaan. Alotettiin kuitenkin ihan normaalisti ravissa. Heppa oli aluksi vähän hankala, kuten yleensäkin kun en ole siltä tarpeeksi vaatinut. Hevonen olisi halunnut mennä vaan miniravia, eikä tehdä töitä kunnolla. Annan Kallen aluksi ravata omaa vauhtia, mutta pikkuhiljaa vaadin siltä kuitenkin parempaa ja aktiivisempaa ravia, kun heppa on hieman lämmennyt. Aluksi tulikin muutama sivupotku, kun jouduin pyytämään hieman enemmän. Ravailtiin aluksi ihan kasikolla. Tein paljon ulos taivutteluja, jotta saisin sen paremmin ulko-ohjan tuelle. Välillä taas ratsastin normaalisti asetus sisälle. Kun heppa alkoi olla vertynyt, aloin tulemaan keskihalkasijalle, josta väistöä molempiin suuntiin vuorotellen.
Vanha kuva syksyltä, ennen laukkaamis ongelmia!

Kalle ei ole ihan parhaimmillaan väistöissä, sillä sen on vaikea astua kunnolla vatsan alle, osittain jumeistä johtuen ja osittain hieman heikosta takapäästä. Tehtiin aika loivia väistöjä, mutta katsoin tarkkaan, että myös takapää tekee töitä. Kun väistöt tuli hyvin otin vasempaan laukkaa. Kalle helposti laukkaa vähän liian kovaa, eikä ole kunnolla avuilla. Olin kuitenkin päättänyt laukata tänään niin kauan, että saan hevosen kunnolla avuille ja rennoksi. Muutamaan kertaan tippu raville, kun jouduin ottamaan hieman enemmän kiinni ja unohdin pitää pohkeita lähellä. Olen välillä hieman lyhentänyt laukkaa ja taas välillä antanut hieman laukata enemmän eteen, jotta saadaan takapäätä jumpattua ja voimaa taakse lisää. Lopulta heppa nosti laukat vasemmalle todella kivasti ja ei tarvinnut kuin hipasta pohkeella ja istua kunnolla ja heppa nosti kauniin laukan, ilman sähellystä. Laukasta raviin siirtymät on vielä vähän hätäset, kun ratsastaja unohtaa ratsastaa. Parempaan päin kuitenkin koko ajan.
Tämän kuukauden alusta, jolloin aika ekoja kertoja kunnon laukkaa.
Oikeaan tein aluksi pienen pätkän aina loivaa väistöä, josta nosto, sillä hevonen alkaa usein punkemaan sisälle ja näin heppa on nostanut parhaiten. Oikeassa laukassa hevonen roikku sisäohjassa koko ajan ja en saanut sitä ulko-ohjalle. Käsi vähän väsyikin ja tarttisi vaan istua ja myödätä sisältä, eikä roikkua itse myöskään siinä ohjassa. Oikealle pidin erityisen tärkeänä, että saan sen rennoksi ja ulko-ohjalle. Muutaman noston jälkeen heppa alkoikin hieman myödätä sisältä, kun pääsin vähän paremmin istumaan satulaan ja taivutin hieman ulos hevosta. Kun heppa alkoi kulkemaan oikeassa laukassa, laukkasin vielä hetken ja se oli jo aika hyvä, kunnes siirsin raviin ja päätin seuraavalla kerralla jatkaa. Tein vielä loppuravit kunnolla eteen-alas ja heppa venyttikin hyvin ja oli rento. Kummallekki tuli aika kova hiki ja tallissa heppa saikin vielä iltaruokien aikana hieman kuivatella. Juuri ennen kotiin menoa vaihdoin talliloimen päälle.

Tänään olikin vuorossa aamupäiväällä ratsastus. Tarkoitus oli mennä vaan kevyesti kaikki askellajit läpi, koska oli aika vähän aikaa olla tallilla, kun olin ennen ja jälkeen töissä. Aloitin aluksi ihan kevyellä ravilla kasikolla. Aluksi heppa oli hieman jäykähkö, mikä varmaanki  johtui eilisestä hieman rankemmasta liikutuksesta. Muutaman kerran se hieman protestoi, mutta lopulta alkoi kuitenkin tekemään niin kuin halusin. Tein muutamia käynti-ravi siirtymiä, jotta sain aktivoitua hevosta. Kun heppa oli verkattu otin molempiin suuntiin laukkaa hetken. Ekalla kerralla laukka ei noussut, mutta seuraava nosto oli heti hyvö vasemmalle. Heppa olikin aika hyvä laukassa, oli rento, eikä laukannut liian kovaa, vaan kuunteli istuntaa. Menin muutaman askelen välillä ihan suoraa, koska suoraan mennessä usein laukka tippuu raville, otin vaan noin 10m suoraa ja sitten taas käänsin ympyrälle, joten mentiin vähän ovaalin muotoista uraa.
Myöskin tämän kuun alusta. Ihan ok pyöreenä näissä, tosin takapää saisi olla aktiivisempi.
Oikea laukka yllätti todella. Heppa nosti laukan hyvin ja oli parempi kuin koskaan oikeassa laukassa. Taisi se eilinen kunnolla laukkaaminen tuottaa tulosta, sillä hevonen ei juurikaan roikkunut sisäohjassa, toki se vasempaan on edelleen parempi, mutta nyt hevonen ei valunut ja kuunteli hyvin. Laukkojen jälkeen otin vielä ravia molempiin suuntiin ja heppa oli ihan ok lopussa, hieman epätasainen edestä, kuten se usein on, mutta hetkittäin venytti todella hyvin eteen-alas.

Yritetään nyt tehdä laukassa ihan perusratsastusta, koska ollaan päästy laukkaamaan nyt niin hetken aikaa vasta ongelmien jälkeen. Hevosen voima ei oikein riitä vielä rentoon lyhyeen laukkaan, vaan lyhyempänä se vähän jännittyy. Tarkoitus onkin lisätä hevosen voimaa eteenkin taakse. Mennä ihan perusjuttuja keskittyen, että hevonen on tuella ja avuilla kunnolla ja siitä alkaa lyhentämään ja pidentämään pikkuhiljaa laukkaa. Sen suurempia temppuja ei siis ole tarkoitus tehdä ennen kuin perusjutut laukassa onnistuu. Suurin haaste on laukata suoraan ja yleensäkin laukassa hevosen suoristaminen, sillä etenkin Kallella on helpompi mennä hieman kaarevaa uraa laukassa. Pikkuhiljaa lisätään suoraakin menemistä. On kuitenkin niin kivaa kun ollaan taas päästy laukkaamaan, eikä ratsastus muutenkaan ole tappelua hevosen kanssa koko aikaa, vaan tuntuu, että pikkuhiljaa ollaan päästy enemmän samalle aaltopituudelle, jolloin töiden tekeminen on molemmille kivempaa. Tästä toivottavasti yhteistyö hevosen kanssa kehittyy koko ajan ja saadaan niin hevosta kuin ratsastajaakin kehitettyä ratsukkona eteenpäin. Joka tapauksessa Kalle on ihan paras. Vaikka se on välillä todella ärsyttävä ja hankala, osaa se olla aivan ihana pieni nallekarhu, joka rakastaa kaikkea touhuilua ja ratsastaessa se osaa olla todella kiva ja tehdä kaiken mitä pyydät, kun vaan saat sen kuuntelemaan. Onneksi Kallen ärsyttävät päivät ovat huomattavasti vähentyneet ja suurimman osan ajasta se on todella kiva <3.
Syksyllä otettu kuva <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti