perjantai 3. lokakuuta 2014

Liikutusten päivittelyä!

Eipä meille ole mitään oikeastaan nyt tapahtunut. Maanantaina ja tiistaina tehtiin ihan normi treenit. Ollaan keskitytty hepan jumppaamiseen kunnolla, sillä se on edelleen ollut toisesta kyljestä ja vasemmasta lavasta. Olenkin tehnyt sillä aika paljon ylitaivutuksia niin ulos kuin sisällekkin ja pyrkinyt saamaan koko kropan taipumaan tasaisesti.

Välillä tuntuu ettei pohkeita saa ihan niin hyvin läpi, mitä tarttisi, sillä kannuksia en ole juurikaan käyttänyt. Hevonen kyllä kuuntelee hyvin eteen ja taakse pohkeita, mutta taipuminen ja väistämine tarvitsee paljon työtä.

Keskiviikkona heppa sai viettää vapaata, koska koko päivä meni töissä. Eipä vapaasta juurikaan haittaa ole, sillä hevonen edelleen kävelee aamusta iltaan tarhan reunoja pitkin rentoa käyntiä. Harmi vaan että se kävelee koko ajan toiseen suuntaan, toivottavasti se ei rasita sitä tai muuta sitä toispuoleiseksi. Nyt en ainakaan ole mitään haittaa huomannut, sillä suuriosa matkasta se menee täysin suoraan. Heppa on kyllä ollut todella rauhallinen, välillä jopa melkein laiska.

Torstaina tehtiinkin sitten ihan kunnon treeni. Tein aika pitkän verkan ravissa, jossa keskityin, että hevonen kuuntelee pohjetta. Aluksi hevonen oli hieman vetelä, eikä kulkenut kunnolla eteen vaan olisi halunnut laiskotella. Hetken verkattua se kuitenkin alkoi kulkemaan ihan kivasti, jolloin ei enää tarvinnut käskeä eteen sitä koko aikaa. Pyrinkin pyytämään aina eteen ja heti kun hevonen vastaa apuun pyrin antamaan avuista "lepoa", jotta se saa palkinnon oikeasta reaktiosta. Kun heppa oli verkattu ravissa oli laukanvuoro. Jatkettiin jälleen kerran laukan kokoamista. Tehtiin tällä kertaa niin, että mentiin isolla ympyrällä, jossa hevonen sai laukata aika reilusti eteen. Sen jälkeen hieman kiinni ja pikkuhiljaa kokosin hevosta, josta käännös voltille, joka tarkoitus mennä kootumpana. Takaisin uralle ja taas hieman enemmän laukkaa. Muutaman kerran jälkeen heppa kääntyi ja kokosi jo ihan hyvin. Huomaa niiden edelleenkin olevan raskaita, mutta selvästi hevonen jaksaa jo pidempään.

Lopetettiin siihen kun sain muutaman hyvän kokoamisen ja hyvän voltin molempiin suuntiin, jotta hevonen ei liikaa väsähdä. Muutaman kerran laukka tippui raville, mutta nostettiin heti uusiksi ja lopetettiin vasta hyvään toistoon. Ei voi oikeen hevosta syyttää jos se kuitenkin yrittää parhaansa, mutta vaadin välillä ehkä hiukan liian pitkän matkan, jolloin se ei vaan jaksa kantaa kunnolla. Noo laukan jälkeen vielä eteen-alas ravia ja hevonen ravasi todella kivasti eteen, selkä pyöreänä ja lisäksi se työnsi kivasti turpaa hieman eteen ja pää lähes maassa. Venytti siis oikeen kunnolla ylälinjaa. Vielä loppukäynnit maastakäsin, jonka jälkeen talliin. Ulkona oli ekaa kertaa melkein pimeää kun tultiin maneesista, jolloin hevonen pelästyi jotain ja säntäsi, mutta rauhottui heti ja meni sen jälkeen talliin kunnolla. Tallissa jalkojen pesu ja hepan harjaus, kuivatusloimi päälle ja iltaruuille.

Tänään heppa pääsi heti aamulla liikenteeseen. Kävelytin hevosta hetken, jonka jälkeen selkään ja aika pitkään käyntityöskentelyä. Kallea on vaikea saada käynnissä aluksi rentoutumaan ja ravissa se sujuukin huomattavasti paremmin. Tänäänkin kuljettiin aluksi täysin selättömästi pää ylhäällä. En välittänyt sen enempää missä se pää liikuu vaan pyrin samaan takajalkoja aktiivisemmaksi ja selän nousemaan. Tein paljon väistöjä ja kaarevia uria, joissa se pikkuhiljaa rupesi kuuntelemaan ja käyttämään koko kroppaa. Sen jälkeen ravia ympäri maneesia, jossa hevonen selvästi paremmin avuilla. Hieman hevonen vaikutti kyllä väsähtäneeltä johtuen varmasti eilisestä rankemmasta treenistä ja lisäksi sillä on jo lähes talvikarva ja ulkona on kuitenkin aika lämmin, joten töiden tekeminen on raskasta. Toivottavasti heppa pääsee turkista eroon lähiviikkoina.

Ravien jälkeen otettiin vielä laukkaa ympäri maneesia ja päihin pääty-ympyrät. Annoin hevosen laukata isoa reipasta laukkaa mahdollisimman pyöreässä ja matalassa muodossa. Hevonen selvästi nautti hommasta ja kulki todella kivasti. Laukkojen jälkeen vielä hetki ravia, jossa hevonen jälleen venytti hyvin koko ylälinjaa. Loppukäynnit käytiin vielä maastossa taluttelemassa, jossa hevonen oli super rauhallinen:)

Huomenna hevonen saa jälleen vapaata, koska on väsyneen oloinen ja itte olen töissä 4 asti ja sen jälkeen tuleekin vieraita. Sunnuntaina pitää kyllä tehdä hepan kanssa muuta kun koulua, sillä se saattaa olla hieman kyllästynytkin. Ehkä esteita ja puomeja tai sitten maastoa /maastokävelyä. Katsellaan millasella fiiliksellä heppa on:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti