perjantai 17. lokakuuta 2014

Hieno heppa!

Ratsastuskuulumisia nyt taas välillä, kun satula hässäkkä on ohi. Eilen päästiin siis oikeen kunnolla ratsastamaan uutta satulaa. Kävelytin hevosta aika kauan, jonka jälkeen menin selkään. Hevosella oli ollut juuri edellispäivänä vapaata ja se heti alusta asti käveli reippaasti. Aloitin tekemällä käynnissä hetken töitä, jonka jälkeen ravailtiin pääasiassa kasikkoa kevyessä ravissa. Verkan jälkeen istuin harjotusraviin, jota ei olla pitkään aikaan oikeen tehty ja työstetty, koska hevonen on lyönyt ihan hanat kiinni ja jumittanut pelkästään.
Viime syksyltä, siis aivan järkky mun istunta ja hevonen posottaa etupainoisena ympäri peltoa!
Aluksi hevonen juoksi aika pahasti pois alta ja muutama kiukuttelu tuli aluksi kun vaadin tasaisempaa tuntumaa ja hevosta kuuntelemaan ohjaa ja pohjetta. Jäinkin pääty-ympyrälle, jossa menin aika pientä rauhallista ravia, jotta hevonen joutui odottamaan, eikä päässyt paahtamaan selättömänä ja takajalat tallissa ympäri maneesia. Aloin väistätämään vuorottellen muutamia askeleita takapäätä sisälle ja vuoroin ulos. Etuosan tarkoituksena pysyä lähes samalla uralla, eikä väistää niin paljon kun takapään. Näin sain paljon paremmin pohkeet kyljistä ratsastettua läpi ja hevosta taipumaan kropastaan. Aluksi tehtävä tuntui hieman hankalalta, sillä Kalle ei oikeen halunnut väistää pohjetta. Pohkeen väistättäminen varsinkin nyt kun ei olla varmaan 1-2 kuukauteen käytetty ollenkaan kannuksia, on tullut huomattavasti vaikeammaksi. Lopulta hevonen kuitenkin alkoi väistämään jalkaa todella hyvin.
Muutama viikko sitten, hevonen selvästi paremmin takaosan päällä ja rennompi, vielä vaan ryhtiä ja takapäätä paremmin alle, niin hyvä tulee. Pikku hiljaa, pikkuhiljaa!

Yhtäkkiä tapahtuikin jotain mitä ei ennen juurikaan ole tapahtunut. Hevosen niska nousi korkeimmaksi kohdaksi ja tuli tasaisesksi edestä, hevonen tuntui muutenkin kasvavan monta senttiä lisää korkeutta ja hevonen alkoi odottamaan mitä tehdään ja kuunteli superhyvin. Sain siis hevosen selän kunnolla ylös ja takajalat hevosen rungon alle. Voi että sitä tunnetta kun hevonen kulkee hyvin oikeenpäin ja niin vaivattomasti. Sen jälkeen hevonen tekikin oikeastaan mitä halusin, se lyhensi ja meni superhidasta ravia pelkällä istunnalla ja lisäsi isompaan raviin heti kun annoin sen ravata. Se oli HIENO!.

Ravien jälkeen otin vielä laukkaa. Laukannostot tuntui oikeen kuinka hevonen ponnisti takaa ja laukka oli aikast hyvää, Hieman hevonen kävi pitkän ravityöskentelyn jälkeen intona kun viimein pääsi laukkaamaan, mutta laukkasi kuitenkin hyvin. Ratsastin muutamia lyhennyspätkiä ja välillä annoin sen laukata hieman enemmän. Otettiin myös muutama siirtymä laukkasta raviin ja takaisin laukkaan.

Lopuksi vielä loppuravit eteen alas ja pitkän loppukäynnit.

Tänään ratsastin aamulla aikaisin hevosen kevyesti. Hevonen oli jälleen aika innokkaana ja tarkoitus oli heti aamusta käydä alkukäynnit maastossa taluttaen, mutta hevonen pinkoi jo maneesin ohi sen verran vauhdikkaasti, että päätettiin kääntyä, jotta saan sen suht rauhassa kulkemaan. Ravailin aika pitkillä ohjilla vain taivutellen ympyröillä ja volteilla, otin molempiin suuntiin laukkaa ihan vaan rennosti ja vielä loppuravit. Hevonen ei kiukutellut kertaakaan, vaan teki hyvällä innolla töitä. Ratsastuksen jälkeen hevonen pääsikin ulos viettämään kaunista, aurinkoista päivää!

Ja pakko vielä hehkuttaa meidän uudesta satulasta, sillä nyt kun olen sillä mennyt tuntuu se niin hyvältä ratsastaa, kaikenlisäksi hevonen liikkuu siinä todella mielellään ja aikaisemmat kiukuttelut puuttuivat tänään jo kokonaan, joten satula tuntuu istuvan hevoselle oikein hyvin. Lisäksi nyt kun olen mennyt ilman kannuksia jo kauan, en niitä oikeastaan edes kaipaa. Aluksi se tuntui todella hankalta, mutta nyt hevonen on niin paljon nopeampi pohkeelle ja pääsen jotenkin lähemmäs hevosta. Hevonenkin on tyytyväisempi kun ei kannuksia enää ole. Enää mun ei tarvitse kannatella hevosta jaloilla, vaan se liikkuu itse. Ennen heppa oli aika puuta kyljistä ja kannuksilla kannattelin sitä. Toivottavasti meno tästä vaan paranee, kun on varusteetkin nyt sopivat ja kunnossa.
Hyvää viikonloppua kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti