perjantai 31. lokakuuta 2014

Villipouni!

Torstaina hevonen joutui vihdoin ihan kunnolla töihin. Ajattelin kuitenkin juoksuttaa sen aluksi, jotta vältyttäisiin ihan mahdottoman energiseltä ja yhteistyöhaluttomalta ratsastukselta. Laitoin hevoselle sivuohjat, jotta se venyttäisi oikeaan suuntaan ja muutenkin pysyisi hanskassa paremmin. Alotettiin vasempaan kierrokseen, jossa hevonen kuunteli hyvin. Heppa ravasi aikansa, jotta vertyi kunnolla, jonka jälkeen laukkaa. Vielä muutamia siirtymisiä laukka-ravi-laukka, joissa hevonen kuunteli hyvin. Sen jälkeen vaihdettiin toinen kierros. Heppa lähti samantien laukkaamaan oikealle, enkä saanut sitä raviin. Päätin sitten antaa sen laukata (eikä tainnut paljon vaihtoehtoja olla). Hevosesta huomasi, että sillä oli ihan hirveä määrä energiaa. Vauhti kiihtyi laukassa ja sieltä alkoi lentelemään aikamoista pukkia toisensa perään. Muutaman kerran hevonen kompuroi (taisi pohja olla epätasainen) ja siitä se riemu sitten repesi. Hevonen laukkasi varmaan sellaset 15minuuttia ympyrällä aluksi kovempaa, mutta pikkuhiljaa hiljensi. Yritin vaan saada menemään sen koko ajan vähän eri uraa, jotta maneesin pohjaan ei tulisi uria. Lopulta hevonen alkoi sen verran väsähtämään, että otin raville. Pyysin vielä yhden laukannoston, jotta se olen minä joka pyytää eikä hevonen. Sen jälkeen heppa sai ravailla vielä muutaman kierroksen, jossa se esitti kyllä todella kivaa ravia.

Otin seuraavaksi sivarit pois ja kiipesin selkään. Hevonen oli edelleen todella energisen tuntuinen ja painoi menemään käyntiä vapainohji aika vauhdilla. Kohta aloin tekemään töitä Kallelle ravissa ja käynnissä, sekä paljon siirtymiä. Aluksi hevoseen ei kertakaikkiaan saanut mitään otetta ja muutama kiukuttelukohtauskin tuli. Jatkoin kuitenkin töitä sen kanssa, enkä hermostunut, vaikka välillä paikallaan vähän pompittiinkin. Kun ravissa hevonen väistöjen ja siirtymien avulla, kuunteli edes jotenkin otettiin vielä laukkaa. Otin aluksi laukkaa vasemmalle, joka oli ihan ok. Tosin hevonen oli aika vahva edestä ja jouduin sitä aika paljon pitämään ja ratsastamaan. Vasemman laukan jälkeen hevonen taas kuumui hieman ja odotti uutta laukkaa ja suuttui jälleen kun ei päässytkään heti laukkaamaan. Jatkoin väistöillä ja siirtymillä oikealle hetken, kunnes sain hevosen paremmin kuulolle.

Sen jälkeen vielä oikealaukka, jossa hevonen ei ollut ihan niin vahva. Laukka kyllä pyöri hyvin, mutta hevonen olisi halunnut mennä vaan lujempaa ja vapaammin. Sain kuitenkin laukan ihan hyväksi, oten siirtysin raviin. Tällä kertaa hevonen oli jo aika kiva ja alkoi kuunellakkin ja protestointi jäi. Otin vielä yhden laukan vasemmalle ihan vaan testimielellä ja se sujui jo paremmin. Vielä loppuravit, jossa hevonen alkoi olemaan jo hieman väsähtänyt. Se kyllä jaksoi liikkua eteen, mutta huomasi, että se haluaa jo venyttää ylälinjaa ja päästä vapaampaan muotoon, sillä yhtään taukoa me  ei oltu pidetty. Loppuraveissa heppa tuntuikin jo mukavan rennolta. Kävelytin  vielä hetken ja hevonen oli aikast hikinen. Tallissa virautin sen, jotta hikinen iho ei alkaisi kutiamaan. Sen jälkeen se sai kuivatella iltaruokien ajan ja ennen kotiin lähtöä vaihdoin sille vielä uudet kuivatusloimet yöksi.
Tänään oli aamutallin vuoro. Ulkona oli ihan superkiva ilma, sillä aamulla lämpötila oli ihan 0, aurinko paistoi, eikä tuullut juuri yhtään. Laitoinkin hepat normaalia aikaisemmin ulos, jonka jälkeen hoidin tallin. Tallitöiden jälkeen hain hepan sisälle ja laitoin sen kuntoon. Päätin kokeilla lähteä varmaan kuukauden tauon jälkeen ulos köpöttelemään, sillä ilma oli niin upea. Ei olla käyty maastossa, sillä hevonen on ollut sen verran hankalalla päällä, että välillä manesiin pääsykin on tuottanut ongelmia. Käytiin tallin läheisillä teillä kävelemässä, sekä metsäpolulla kiipeilemässä. Hevonen oli todella rento ja koko matkan todella kiltisti. Teki kyllä hevoselle varmasti hyvää, päästä pois pihasta vähän metsään ja muutenkin muihin maisemiin. Ei oltu ulkona kun semmoset 30-40min. Mutta jospa nyt hevonenkin jaksaisi tehdä paremmin töitä, kun pääsi tekemään vähän muutakin.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti