keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Epäpuhdas

Eipä mennyt viikon suunnitelmat ihan niin kuin piti. Eilen laittelin hepan rauhassa kuntoon ja suunnattiin maneesiin. Talutelessa en huomannut mitään, mutta kun nousin selkään, hepan käynti tuntui hieman oudolta, mutta todella vähän. Kokeilin ottaa ravia, aluksi se ei sitä halunnut nostaa, mutta heti ekoista askeleista huomasi, että se oli selvästi epäpuhdas. Hyppäsin alasselästä ja nappasin satulan pois selästä. Päästin hepan vapaaksi, jotta näen miten se liikkuu. Se ravaili rauhassa itsekseen, mutta oikea etujalka otti lyhyttä askelta. Yhden laukkaspurtin se itse läksi ja laukka näytti ihan hyvältä. Nappasin hepan kiinni ja kävin tallissa laittamassa loimen ja hakemassa liinan. Käytiin noin tunnin maastokävely maastakäsin.

Maastossa se käveli hyvin ja energisesti, että itse sais lähes juosta. Maastolenkin jälkeen kävin vielä maneesissa katsomassa miten se nyt liikkui ja venyttelin sitä vähän. Se edelleenkin ontui, mutta ei ainakaan pahemmaksi ollut ravissa tullut. Venytteli ja tunnunstelin sen jalkoja. Mistään jalat ei ollut lämpimät tai turvonneet, mutta lapa oli aika piukan oloinen. Venyttelin etujalkoja. Vasen etujalka nousi suht normaalisti. Oikea etujalka ei juurikaan noussut, tuntui että siellä oli lihakset niin kireät, että hevonen ei vaan pystynyt nostamaan. Jalka tärisi jonkin verran, joten otin muutaman kerran vaan kevyet venyytykset. Tallissa otettiin vielä vähän porkkanajumppaa. Kävelyiden jälkeen mentiin takaisin talliin. Heppa seisoi karsinassa noin 30minuuttia edelleen back on trackin loimi päällä, jonka jälkeen pesin ja kylmetin etujalat vielä varmuudeksi. Karsinasta poistuen hevonen oli aika jäykän oloinen.

Tänään suuntasin aika aamusta tallille. Sanoin eilen vielä aamutallin tekijälle, että katsoo miten se aamulla liikkuu ulos mentäessa, eikä kuulema ollut huomannut mitään kummalista. Itse menin siinä 12 aikaan ja kävin nappaamassa vaan liinan ja hevoselta loimet pois, jotta näen sen liikkeet paremmin. Suunnattiin maneesiin. Kävelytin hetken eikä ainakaan pahaa epäpuhtautta näkynyt. Ravuutin muutaman kierroksen liinanpäässä. Heppa oli paljon parempi mitä eilen. Edelleen sen oikea etujalka otti lyhyempää askelta etenkin sillon kun se venytti päätä kohti maata. Juoksutin ihan kierroksen molempiin suuntiin, jonka jälkeen vielä hetki käveltiin ja vein sen tarhaan. Laitoin sille taas back on trackin loimen ulkoloimen alle ja kylmäsin varmuudeksi etujalat.

Mistä luulen epäpuhtauden johtuvan: Epäilen hevosen olevan vaan jumissa, sillä mitään sille ei ole sattunut. Maanantaina Olli oli tehnyt oikeen kunnon rankan kouluväännön, jossa se oli tehnyt paljon sulkuja ja avoja sekö kokoamisia, jotka ovat varmasti vetänyt hevosen jumiin. Lisäksi uusi ihminen joka vaatii erilaista liikkumista mitä minä itse ja me mennään Kallen kanssa yleensä aika kevyesti treenit, joten jumeja eniten epäilen. Lisäksi kun hevonen menee jumiin muutenkin helpolla on reagoi jumeihin vahvasti. Jaloista ja muista ei kuitenkaan ole mitään löytynyt, ei edes turvotusta tai muuta, joten jaloissa en usko siellä olevan ongelmia.

Noo nyt otetaan kevyesti ja katsotaan miten heppa reagoi. Kävellään ja jumppaillaan ja otetaan heti ravia ja laukkaa, kun heppa on puhdas.


Tänään illalla heppa oli liikutuksessa ollut jo ihan puhdas ja hyväntuulinen, joten jumeista taisi johtua, onneksi:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti