keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Sunnuntain kouluvalmennus!

Eli meillä oli jälleen sunnuntaina kouluvalmennus. Valmennukseen meno meinasi topata jo ennen kuin se alkoikaan, sillä pojalla oli haava takajalassa, joka tosin oli jo kuivunut. Jalka oli kuitenkin hieman turvoksissa ja lämmin. Huuhtelin ja puhdistin haavan ja laitoin pintelin päälle, sillä se ei aristanut sitä yhtään. Päätin lähteä valmennukseen ja jos se olisi ollut epäpuhdas tai muuta olisi homma lopetettu siihen. Onneksi se oli kuitenkin normaali.
Vitsit, että voi ihminen olla hirveä. Ihan valko-punanen, onneks heppa on edes hieno:D

Verkkailtiin aluksi hetki itsekseen hevosia, jonka jälkeen tultiin pääty-ympyrälle. Hevonen oli jotenkin todella hankala. Se ei keskittynyt ja kyttäili joka puolelle ja ei olisi millään halunnut tulla tasaiselle ja hyvälle tuntumalle. Pyrittiinkin pitämään käsi mahdollisimman paikallaan ja ratsastamaan samalla jalalla väistättäen takaosaa uran ulkopuolelle siis käynnissä. Pikkuhiljaa heppa parani, eikä enää vaapunut kuin ankka vaan alkoi tulemaan ohjan ja pohkeen väliin.
Kaikki kuvat aika loppupuolelta, eikä järjestyksessä

Ravissa hevonen oli taas takaa todella hidas, lähes laiska. Kalle on siinä mielessä perinteinen täykkäri, että se on samaan aikaan hidas ja laiska, mutta samalla kuin pommi, joten se tuo ratsastukseen omat haasteensa. Kallelle haluttiinkin aktiivisempaa ravia ja multa aktiivisempaa ratsastusta. Alettiin tulemaan suoraa uraa, jossa pitkillä sivuilla väistöä. Kalle edelleen yritti vähän taistella välillä, sillä sille on vaikeaa olla aktiivinen ja ryhdikäs ja onhan se todella raskasta ja meidän mukavuusalueen ulkopuolella. Onneksi kuitenkin valmentaja "pakottaa" omalta mukaavuusalueelta pois. Vasempaan väistöt sujui paremmin, oikealle heppa oli vähän vinossa ja väistöt olivat paljon hankalampia. Saatiin kuitenkin molempiin suuntiin hyvät väistöt

Väistöjen jälkeen tehtiin muutamia käynti siirtymisiä, sekä muutamia pysähdyksiä. Siirtymissä hevosen piti reagoida heti eikä tunnin päästä. Aluksi Kalle oli niissäkin aika hidas, mutta kunnon patistuksella (ehkä enemmänkin mulle), saatiin hevosta enemmän takaosalle ja samalla terävämmäksi.
Nämä kaksi kuvaa lopun ympyrältä, heppa alkaa jo hakeutumaan välillä hieman kuolaimen taakse kun alkoi väsymään


Näiden jälkeen olikin laukanvuoro. Kallen kanssa saa olla tosi tarkkana, ettei se valahda raville. Laukkaa yritettiin saada myös aktiivisemmaksi ja samalla kunnolla takaosan päälle. Alkuun hevonen oli aika lavoilla ja takapää tallissa, mutta lopussa siltä löytyi todella hieno ja ryhdikäs laukka, kun jaksoi vaan ratsastaa. Tehtiin laukkaa paljon suoralla uralla ja muutamia voltteja. Voltit sujui yllätävn hyvin kun hevonen oli vaan kunnolla jalkojen päällä, josta sitä oli helpompi koota ja kääntää voltille. Hyvä poni. Lopuksi tultiin vielä laukkamaan ympyrälle ja vitsit miten hyvää laukkaa sieltä tuli, vaikka heppa selvästi väsähti ja halusi painua vähän kuolaimen taakse, sillä oltiinhan siinä vaiheessa jo noin tunti painettu menemään, ilman kävelytaukoja. Ei siis saatu Kallen kanssa taukoja, jotta saatiin energia paremmin säilymään.


Laukan jälkeen vielä hetki ravissa työskentelyä kunnolla eteen. Ekaa kertaa tunsin kunnolla, miten hevosen koko kroppa teki töitä ja miten se oli kunnolla läpi ratsastettu. Selässä oli helppo istua, heppa super kevyt ja ravi aktiivista takajalkojen päällä. Valmentaja sanoinkin, että nyt se alkaa olla verrytelty ja kulkea oikein ja voin kyllä samaistua. Jos tollasta ryhtiä ja rentoutta saataisiin sitten joskus tuleviin kisoihin, olisi pisteet varmasti ihan hyvät.
Painuu painuu, saatiin kyllä korjattua eikä heppa pitkiä pätkiä mennyt liian alhaalla, vaikka väsy painoinkin.


Loppuun annoin hepan ravailla pitkällä ohjalla kunnolla eteen-alas oikeen venyttäen. Ponipoika taisi olla jo aika väsynyt. Loppuun vielä pitkät loppukäynnit maastakäsin ja heppa suihkun kautta karsinaan odottelemaan iltaruokia.
Lempparikuva, hevonen ryhdikäs ja poissa lavoilta, takapää paremmin alla eli hevonen ei enää niin etupainoinen ja itsekkin suht ryhdissä, Tosin punaset housut kamalat:D Musta Kalle on tässä hieno ja tallaista liikkumista haluaisin enemmänkin.

Kiitos kuvista Anni Komu!

Oli kyllä taas antoisa valmennus, joka antaa lisäpuhtia jatkoon. Maanantaina käytiin maastossa kevyesti, suurimmaksi osaksi köpöteltiin käyntiä ja muutama pieni ravipätkä. Tiistaina Olli hyppäsi pojalla, josta myöhemmin tulee lisää materiaalia, jotta tämä ei veny liian pitkäksi. Joten näkemisiin.

Kuinka usein käytte itse valmennuksissa? Mitäs piditte?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti