maanantai 30. syyskuuta 2013

Viikonlopun kuulumisia!

Lauantaina menin tallille illemmalla. Kalle oli jo tullut sisälle kun menin tallille. Laitoin Kallen kuntoon. Se seisoi tänään ihan hyvin käytävällä, eikä koko aikaa tänttäröinyt edestakaisin. Tänään en juoksuttanut sitä ollenkaan, sillä se tuntui sen verran rauhalliselta. Käytiin aluksi kävelemässä maastossa noin 15-20min. Talutin hevosta, sillä mulla oli ihan sairaan kylmä. Ei kyllä alkukäyntien jälkeen enää ollut. Maneesissa aloin melkein heti tekemään alkuraveja ympyröillä. Alkuravien jälkeen jatkoin hetken ajan harjoitusravissa. Mentiin todella hidasta ravia, niin että hevonen kuuntelee edestä ja kuuntelee pohjetta. Kalle oli ihan ok ravissa. Otettiin sen jälkeen laukkaa. Vasempaan laukka oli ihan ok. Tehtiin monta nostoa, mutta laukkaa vain lyhyt pätkä. Hevonen kyllä nostaa laukan, mutta nostaa usein päätä ja jännittyy. Vaihdettiin oikeaan kierrokseen, joka meille on erittäin vaikea. EI olla nyt juurikaan laukattu, vaan keskitytty siihen, että saan hevonen kuuntelemaan. Oikeaan hevonen yritti monta kertaa nostaa laukkaa, mutta siirtyi sitten kuitenkin raviin. Kalle yritti koko ajan ennakoida ja kun hiemankin siirsin oikeaa istuinluuta eteen niin hevonen yritti nostaa laukkaa. Hevonen yritti punkea vähän lapaa sisälle ja oikaista ja taas seuraavaksi valuu ulos. Muuta kohtalainen nosto kuitenkin saatiin aikaiseksi. Kalle oli kylläkin aika jännittynyt joka nostossa ja laukassakin. Pitää jatkaa etenkin laukkatyöskentelyä pikku hiljaa enemmän. Suurinosa johtuu omasta istunnasta ja pitää keskittyä, että en päästä hevosta nojaamaan sisäohjaan vaan sen ulko-ohjan tuolle laukassakin.

Tein vielä loppuravit kasikolla. Hevonen venytti jälleen hyvin eteen alas. Loppukäynnit vielä maastakäsin. Kävelytän melkein  aina alku ja loppukäynnit maasta, sillä minusta se on hevoselle kivempi ja muutenkin voin vielä jatkaa maastakäsin työskentelyä, jotta hevonen kävelee rauhassa ja kuuntelee taluttajaa.

Eilne sunnuntaina tein aamutallin. Hepat pääsivät taas välillä laitumelle. Tallien jälkeen lähdin kotiin ja tulin vasta illalla ratsastamaan. Maaru soittikin ennen kun kerkesin tallille, että missä ollaan. Oltiin tulossa silloin jo tallille päin. Kalle oli kuulema riehunu laitumella ja Maaru odotti, että mennään hakemaan hepat sisälle. Heppa oli kuitenkin laitumelta hakiessa ihan kiltisti, vaikka vähän kaikki jänskättikin, kun tuuli jonkin verran ja lehdet kahisi. Heppa sai syödä lisärit rauhassa ja otin sen sen jälkeen käytävälle. Ekaksi katsoin kengät ja ne oli hyvin jalassa, vaikka takakengät ihan löysässä onkin. Aloin harjaamaan hevosta ja huomasin, että se on polkenut toiseen etujalan vuohisen/ruununrajaan kaksi haavaa. Toisessa takajalassa oli myös kaksi noin 5cm pituista haavaa, onneksi ne olivat aika pintahaavoja, vaikka niistä verta jonkin verran oli tullut. Pesin sen kaikki haavan hyvin ja laitoin haavaspaytä. Piti laittaa pintelin, mutta en viitsinyt, sillä pintelin olisivat menneet juuri haavan päälle.

Saatiin hepat kuitenkin valmiiksi. Kävelytin jälleen ihan maastakäsin ja hevonen käveli ihan hyvin. Juoksutin hetken ravissa Kallea. Se oli aika rauhallinen ja ravi näytti ihan normaalilta. Sen jälkeen menin ratsastamaan. Aloitin suoraan ravista. Mentiin jälleen ihan hiljasta lyhyttä ravia, niin että hevonen kuuntelee. Aluksi se oli hieman edestä kiinni, mutta irrotti kuitenkin vähitellen, muutenkin laittoi osittain hieman vastaan apuja. Heppa alkoi kuitenkin kulkemaan ihan kivasti. Tein töitä jälleen ympyrällä, jotta hevonen saisi vertyä koko ajan. Otettiin muutama laukannosto. Huomasin, että etenkin oikeassa kierroksessa, pidän sisäohjalla liikaa, jonka takia hevonen tippuu raville. Pitää keskittyä siihen, että en jää roikkumaan sisään, vaikka hevonen laukassa siellä oikeassa ohjassa onkin aika paljon kiinni.

En viitsinyt mennä kauhean kauan, että ne haavat eivät vaan rupea vaivaamaan. Tein vielä loppuravit, niissä ratsastin hevosta kasikolla aika reippaassa ravissa. Hevonen oli kivan pyöreä ja venytti selkää loppuraviessa. Kävelytin vielä hevosta maastakäsin. Tallissa pesin haavat vielä uudestaa ja puhdistin puhdistusaineella. Sen jälkeen heppa pääsi lepäämään karsinaan. Se oli aika rauhallinen tänään johtui varmaan laitumella riekkumisesta:D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti