maanantai 23. syyskuuta 2013

Takapakkia ja liikaa energiaa

Lauantaina yksi tuttu tuli ratsastamaan Kallella. Kalle juoksi aluksi vähän alta pois, eikä oikeen kuunnellut ratsastajaa. Menin käymää itse Kallen selässä, kun se ei yhtää kuunnellut Liisaa. Hevonen oli erittäin virkeä kun menin sen selkään ja herkkä. Ei selässä saanut tehdä juuri mitään. Hetken ravattua hevonen kuitenkin alkoi jo hieman kuuntelemaan ja kulki ihan ok. Sain jopa oikeaan laukkaan yhden hyvän kierroksen. Kun hevonen oli kevyt ja suht rento, päästin Liisan takaisin selkään. Kalle alkoi pikkuhiljaa hieman rentoutua, kun oltiin tarpeeksi kauan menty, eikä juossut enää alta pois. Liisa sai laukattua suht hyvin jopa oikeaan, vaikka hevonen ei siihen suuntaan halunnutkaan rentoutua. Laukan älkeen jatkettiin vielä hetki ravissa ja hevonen oli ihan ok.

Sunnuntaina menin itse Kallella. Se oli o tallissa ihan sählä, eikä malttanut seistä paikoillaan. Kun lähdettiin kohti maneesia, hevonen päätti jumittaa tarhojen kohdalle. Käytiin oikea tahtojen taistulu, sillä hevonen ei suostunut millään menemään eteenpäin. Noin 15min seistiin siinä, niin että hevosella paine suitsissa koko ajan ja aina kun liikkui eteenpäin löysäsin ohjan. Kun15min oltiin kyselty, että kumpi tämän taiston voittaa, päätti hevonen luovuttaa ja kävellä kiltisti maneesiin. Maneesissa hevonen oli taas erittäin virtaisa, pelkäsi kaikkea ja ei meinnanut päästää ekaksi selkään. Kuitenkin kun sain sen seisomaan, seisoi se ihan kiltisti paikoillaan. Alotin melkein heti ravista, koska hevonen ei keskittynyt yhtään. Ravikin oli aika kamalaa, pohkeilla ei saanut koskea ollenkaan ja suustakaan ei mielellään saanut ottaa. Hevonen juoksi vähän alta pois. Sain sen kuitenkin hetken päästä kulkemaan ihan ok. En kuitenkaan nii hyvin rauhassa ja rennosti, mitä se tässä välillä kulki. Laukkaa otettiin vaan hiukan, sillä hevonen ei kuunnellut laukassa yhtään ja ajattelin, että turha sen kanssa on tapella, joten jatkettiin ravissa, missä se oli kuitenkin ihan kohtalainen. Kävin vielä ratsastuksen jälkeen taluttelemassa sitä maastossa. Hevonen oli vähän turhan reipas, mutta muuten ihan kiltisti. Takapihalla kuitenkin tehtiin jotain omenapuiden kanssa ja hevonen ei uskaltanut millään mennä sinne suuntaan. Juoksi ympyrää ympärillä a hyppäsi kerran jopa pystyyn, kun yritin saada sen pelottavaan suuntaan. Päästiin kuitenkin lopulta pihalle, jossa hevonen rauhottui. Laitoin hepan karsinaan syömään.

Tänään Maiju ratsasti Kallella. Se ei taaskaan oikeen malttanut seistä paikoillaan käytävällä. Tänään kuitenkin päästiin maneesiin yhdellä kerralla. Ratsastaessa hevonen oli jälleen erittäin hankala. Se pelästyi oven avaamista ja hetki meni että se rauhottui edes hieman. Käynnissä se ei halunnut työskennellä ollenkaan ja tekikin muutaman pysähdyksen ja oli vähän sen oloinen, että kohta hypään pystyyn. Maiju kuitenkin jatko sen kanssa keskustelua, että mitä siltä halutaan. Ravissa hevonen oli hieman parempi. Lopulta hevonen ei jaksanut niin kauheasti enää laittaa vastaan ja se alkoi näyttää ihan kivalta ja jopa keskittyi hieman. Maiju otti takin pois ja jatkoi ratsastusta. Jälleen hevonen päätti kysyä, että onko pakko. Pakiitti ja hieman etupääkin välillä nousi. Maiju sai sen kuitenkin eteenpäin ja ravaamaan. Ravissa jälleen hevonen oli ihan hyvä. Laukka oli vasempaan aika hyvää, mutta oikea tuotti jälleen ongelmia. Hevonen ei rentoutunut kunnolla ja siirtyi aina yhtäkkiä raviin. Loppuraveissa heppa oli ihan ok. Loppukäynnit taluttaen. Loppukäynneissä hevonen hieman käveli liian kovaa ja ku lähdettiin maneesista, se jälleen muka pelkäsi jotain. Tallissa se seisoi ihan kiltisti ja otin varusteet pois ja pesin jalat. Laitoin loimen ja takaisin pihalle.

Hevoselta vähenneetiin nyt ruokaa ja ei saa kauraa ollenkaan ja builderiakin vaan 0,5l iltaisin. Hevosella on todella paljon ylimääräistä virtaa. Se voi olla myös selästä hieman kipeä ja jumissa, etenkin koska oikea laukka on nii vaikeaa. 'Pitää pyytää sille myös lähiaikoina hieroja. Päätin myös liikuttaa sitä enemmän, jotta suurin virta lähtisi ja se taas keskittyisi työntekoon. Nyt se on liikkununut 6kertaa viikossa. Yritän mahdollisimaan usein mennä sillä 2 kertaa päivässä  ja muina kertoina juoksuttaa sen ennen kuin ratsastan, jotta pöllö energia saadaan kulutetuksi. Hevonenhan oli ennen laitumella ja nyt ollut muutaman päivän tarhassa, jonka takia kuluttaa ulkona huomattavasti vähemmän energiaa. Toivottavasti ruokinnan vähentäminen ja liikunnan lisääminen auttaa, sekä tuleva hieronta. Huomenna juoskutan sen ennen jos ratsastan tai sitten hevonen saa mennä vapaana riekkumaan maneesiin, niin kauan, että saa liian energian kulutetuksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti