perjantai 23. toukokuuta 2014

Kouluratsastuksesta pientä preikkiä ja mukavempaa tekemistä välillä!

Ollaan pyritty Kallen kanssa jatkamaan samoissa merkeissä kun alkuviikollakin. Ollaan hieman löysätty kouluratsastuksessa, sillä onhan ulkona mahtava ilma ja muutenkin on kivaa pitkän, synkän ja hieman vaikean talven jälkeen tehdä muutakin kuin katsella maneesi seiniä. Tosin maneesissakin on käyty, sillä kenttäähän meillä ei ole, mutta ollaan pyritty monipuolistamaan treeniä.

Talvella oli sen verran ongelmia hevosen kanssa paljolti satulasta lähtöisin, jonka takia ei pystynyt kunnolla ratsastamaan, josta hevonen keräsi virtaa. Pelkäsi kaikkea ja oli vähän lentoon lähdössä. Siihen kun lisättiin etten itsekkään ole ennen tällasella todella reaktiivisella hevosella ratsastanut, joten maasto ja kaikki puomit ym. oli talvella pannassa, sillä ihan sileä tuotti tarpeeksi haastetta. Lisäksi hevonen teki kuitenkin ihan hyvin, vaikka joutuikin paljon sileällä menemään.

Nyt ohjelmaan on kuitenkin otettu esteen, kuten olette varmasti lukeneetkin, niin Kallella on Tiina ja Johanna hypännyt noin 1x1-2 viikossa. Itse olen myös yrittänyt saada jonkin näköisen hyppykärpäsen pureman, sillä itseäni ei juuri esteet kiinnosta. Nyt olen kuitenkin muutaman kerran jopa halunut mennä maahankaivettuja esteitä ja puomeja. " esteillä ei mua edelleenkään kiinnosta se korkeus, vaan edemmänkin lähestymiset ja se että hevonen on avuilla".

Niinpä torstaina menin Kallella pitkästä aikaa miniristikkoa ja puomeja, joka on mulle ihan tarpeeksi. Kävin alkukäynnit maastossa ja heppa oli super rauhallinen. Maneesissa verkkasin aika nopeasti, sillä oli todella kuuma, vielä kun aurino on porottanut kohti maneesia koko päivän. Ravin jälkeen tein vielä muutamia väistöjä, jotta sain hevosen kunnolla avuille. Sen jälkeen laukkaa. Laukkasin aluksi ihan ympyrällä, jotta sain hevosen kunnolla rennoksi. Kun laukka oli ok aloin tulemaan ihan puomia, johon halusin vaan saada paikan sopimaan, jotta oppisin näkemään etäisyyttä ja muutenkin saada säädettyä laukkaa. Paikat osui vasempaan suuntaan ihan kivaksi. Ainuastaan kerran jäi vähän kauaksi, mutta kait se näin yli 5 vuoden hyppäämättömyyden ja huomioiden etten enenkään juurikaan hypännyt niin on ihan hyväksyttävää.

Tämän jälkeen alettiin tulemaan ravissa miniristikkoa, jossa heppa oli oikein kiva. Pysyi hyvin kuulolla ja ei ylihypännyt tai pelleillyt. Otinkin laukkaa ja aloin pitkästä aikaa tulemaan laukasta estettä. Heppa oli edelleen todella hyvä ja itse sain aika hyvin tulemaan oikeaan kohtaan. Minulle on todella tärkeää että tiedän mistä hevonen hyppää, sillä muuten jos tulee pieleen menen ihan lukkoon, onneksi Kalle hyppää kuitenkin mistä vain varsinkin kun esteet on n. 50cm. Mutta haluan silti oppia, jotta esteitä olisi helpompi myös korottaa. Lisäksi jos tulee ihan pieleen Kalle usein vähän vetää siitä hernettä nenuun. Tultiin kuitenkin ristikkoa joku n. 10 kertaa. Otettiin esteiden jälkeen vielä oikeaan kierrokseen laukkaa, jossa kanssa oli tärkeää saada hevonen kuulolle. Se ei ihan niin hyvin onnistunut. Heppa oli pikkasen kuumunut ja ei ollut kunnolla pohkeen edessä. Lopulta kuitenkin tuli oikeallekkin hyviä ylityksiä puomeista joka riitti. Loppuverkat vielä ja heppa pesulle ja ulos, sillä molemmille oli tullut kunnon hiki.

Perjantaina menin aamulla tallille ja ilma oli jälleen todella lämmin. Olinkin päättänyt lähteä pikkuhiljaa hieman pidemmällekkin maastoon. Mentiinkin kilsan pari tietä toiseen suuntaan missä ei olla koskaan käyty. Heppa oli kiltisti eikä juurikaan kyttäillyt. Otettiin hieman ravia ja heppa oli edelleen kiltisti. Sen jälkeen lähdettiin meren rantaa pitkin, jossa ei myöskään olla käyty. Heppa oli sielläkin kiltisti. Tosin se siellä oli todella energinen, en tiedä johtuiko pehmeästä pohjasta, mutta hevonen olisi halunnut mennä kovempaa. Ravattiin sieltä takaisin tullessa. Sen jälkeen tarkoitus oli mennä maneesiin, mutta kierrettiin vielä pellolta, koska roskiauto oli juuri pihalla roskiksia tyhjentämässä. Pellolla joku pörriäinen kiusasi Kallea ja se potki koko ajan takajaloilla. Otettiin sielläkin hetki ravia, jotta pörriäinen katoaisi.

Sen jälkeen kävin vielä maneesissa, jotta sain heppaa vähän läpi. Heppa olikin aika lomafiiliksissä, eikä halunnut tehdä ollenkaan niin kuin haluaisin. Se kiemurteli, oli veltto ja vähän hankala. Jouduinkin hetken ratsastamaan sitä hieman kovemmin, jotta hevonen lopetti pelleilt (pakittelu), jonka jälkeen heppa oli kiva. Laukassa treenattiin hieman lyhentämistä ja pidentämistä, jotta takapää tuli paremmin alle. Loppuverkkojen jälkeen vielä kävelytys, hepan pesu, hepan greenline mössö ja laitumelle. Huomenna olisi tarkoitus mennä jälleen maahankaivettuja puomeja ja esteitä, jos kaikki menee niin kuin pitääkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti