torstai 24. heinäkuuta 2014

Mitä hevoseni tekee, kun...?


Mitä hevoseni tekee, kun?

Ratsastus
... nousen sen selkään? Yleensä se seisoo kiltisti paikallaa, ainuastaan jos yrittää mennä toisen jälkeen tai tulee jossain vaiheessa alas selästä, se saattaa pakittaa ja kun se pysähtyy se päästää kyllä kiltisti selkään.
... kävelen pitkin ohjin alkukäyntejä? Kesällä maneesissa se kävelee lähellä seiniä ja haahuilee, talvella vapain ohjin kävely vaikeaa, sillä heppa on silloin kun lentoon lähdössä ja sätkyilee jokaista ääntä (ainakin viime talvena), mutta näin kesällä rauhallinen ja kiva.
... se ei jaksaisi lähteö töihin? Se voi jumittaa hetken paikallaan, mutta nykyisin se kyllä tulee jo kun pyytää, aluksi se saattoi jumittaa välillä yli 30min paikallaan kun ei halunnut mennä maneesiin. Muuten ratsastaessa jos sitä ei huvita, se on todella hidas ja tekee mitä lystää.
... pyydän sitä vaihtamaan laukkaa? Me harvoin vaihdetaan laukkaa, koska ollaan pyritty pääsemään suoraan esim. lävistäjä ilman vaihtoa, mutta vaihdossa se hieman kuumuu ja saattaa vähän hypätä.
... se pelkää jotain estettä? Ei olla kauheasti hypätty sellaista mitä se pelkäisi, mutta yleensä kun sitä jännittää se hidastaa ja tuijottaa ja jos ei ole valppaana se saattaa hypätä toiseen suuntaan. Usein kuitenkin vaan hidastaa ja pysähtyy.
... maastossa pitäisi mennä ojan yli? Riippuu ojasta, pienistä se kävelee ainakin pienen tuijottelun jälkeen, isoja ei olla kokeiltu.
... tipahdan? Yleensä se pysähtyy ja kattoo mua tyhmästi, että mitäs sä siellä teet. Joskus jos esteillä tippuu ja hevonen villiintyy siitä, saattaa se vetää aikamoiset rodeot, jonka jälkeen sen saa yleensä helpolla kiinni.
... maastossa tulee traktori/joku muu iso auto vastaan? Autoista se ei juurikaan yleensä välitä, kun korkeintaan säpsyilemällä, eikä traktoreistakaan, jos päästään vähän sivummalle. Yleensä muuten pelottaessa se yrittää paeta paikalta. Me mennään yleensä vain maastoissa, joissa ei ole juurikaan liikennettä.
... käytän raippaa? Yleensä se tekee asiat mitä pyydän, jos vain muistutan raipalla. Jos joudun enemmän komentamaan, saattaa se pukittaa tai potkasta sivulle.


Hoitotoimenpiteet
... puhdistan kaviot? Antaa puhdistaa nätisti, tosin joskus se ei viitsisi nostaa jalkoja ja takajalkoja jos pitää pitkään se voi yrittää riuhtoa irti ne.
... pesen sitä? Yleensä antaa pestä hyvin kunhan on tarpeeksi lämmin vesi, kylmällä vedellä kun pesee jalat se saattaa vähän liikustekella.
... laitan sille suitset? Kalle ottaa kuolaimet lähes itse suuhun ja välillä joutuukin lähes komentamaan kun yrittää vaikka harjata päätä ja se yrittää ottaa jo kuolaimia:D (saa sokerin aina kuolaimia laittaessa).
.. kiristän satulavyötä? Ennen se kiukutteli ja luimi, joka luultavasti johtui vatsavaivoista. Nykyisin se vaan möllöttää eikä välitä yhtään, tosin meillä on kyllä toi eric le tixerantin vyö, joka myös hiukan paransi tilannetta.
... suihkutan hyttysmyrkkyä? Ei välitä mitään mistään suihkuttamisesta. Korkeintaan säpsähtää jos yhtäkkiä ruiskasee.
... haen sen sisälle tarhasta tai laitumelta?  Yleensä se tulee suoraan vastaan ja antaa ottaa kiltisti kiinni, muutenkin se tulee varsinkin tarhassa joka kerta portille kun kävelen sen ohi. Joskus jos sitä ei huvita tulla, voin joutua kävelemään sen lähelle ennen kun se tulee.


Sekalaiset
... se on yksin tallissa/tarhassa ja muita hevosia ei ole näkyvissä? Se on yleensä molemmissa ihan rauhassa, tosin en tiedä jos monta tuntia joutuisi olemaan, mutta yleensä ei reagoi mitenkään. Ei siis ole mikään läheisriippuvainen hevonen:)
... se karkaa? En tiedä, ei ole koskaan onneksi karannut.
.. se näkee uuden hevosen? Tuijottaa, jos näkee vaikka ratsastessa jonkun hevonen ja joskus saattaa hengittää vähän raskaammin ja sillon kun se tuli, se reagoi muihin todella vähän, sillä se ei voi vinkua (äänihuulet leikattu), joten ei edes kuovi tai muuta.
.. se maistaa jotain pahan makuista? Irvistelee ja heiluttaa päätä
.. se kerjää ruokaa? Varmasti, jos pystyisi niin hirnuisi, muuten odottaa kyllä kiltisti, joskus saattaa potkia ovea. Jos on vieressä se kaivelee taskuja ja voi tökkiä.
.. se lastataan? Kallea ei ole melkein vuoteen lastattu, mutta yleensä lastatessa se kiemurtelee ja jumittaa ennen lastaussiltaa. Kun ottaa molemmille puolille liinat nii hevonen on ainakin kävellyt suoraan koppiin. Mutta siis joskus saattaa olla hieman hankala. Pitäsi alkaa taas treenamaan lastausta...

Mitä hevoseni tekee juuri nyt? Luultavasti laitumella, en tiedä koska en ole juuri nyt tallilla, mutta ulkona pitäis syödä:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti