maanantai 28. heinäkuuta 2014

Ruokinta pohdintaa!

Kalle rakastaa syömistä!

Ajattelin taas kirjotella meidän ruokinnasta näin kesällä. Nythän Kalle on osan päivää ollut laitumella, mutta laidun alkaa olemaan aika syöty, joten sinne on pitänyt laittaa lisäheinää. Kalle pyöristyi kivasti kesän alussa rehevällä laitumella, mutta nyt pyöreys on vähentynyt, mutta on tällä hetkellä suht sopivassa kunnossa, tosin pieni lisäpyöreys etenkin pepussa ei haittaisi, tosin lihaksia sinne haluaisin.

Olen Kallelle pyrkinyt syöttämään mahdollisimman vähän valmiita teollisia rehuja, sillä silloin on vaikeaa tietää tarkkaan mitä hevonen saa. Lisäksi niissä on usein paljon turhia aineita ja taas toisesta voi jäädä puutteita. Meidän ruokinta perustuu pitkälti hyvään heinään, jota Kalle saa lähes koko ajan. Lisäksi Kalle oli aika kiukkunen ennen mahasta harjattaessa, sekä satuloidessa, joka voi viitata mahahaavaan. Tämänkin takia pidän tärkeänä, ettei liian pitkiä ruokintaväleja tule ja muutenkin ruoka olisi vatsaystävällistä. Kallen mahavaivat ovatkin vähentyneet tai oikeestaan melkein loppuneet, sillä nykyisin sitä saa harjata ihan mistä tahansa eikä se välitä yhtään. Myöskään se ei välitä mitään satula laittamisesta eikä myöskään vyön kiristämisestä, jonka uskon johtuvan terveemmästä vatsasta. Kalle oli myös minulle tullessa aika kuiva, sillä laihtui aina kesäisin ja lisäksi kisasi paljon. Mutta nyt ollaan kesäkin saatu pidettyä massa sopivana. Tosin ollaan muutenkin pyritty pitämään rutiineista kiinni ja elämään mahdollisimman stressitöntä elämää, jonka takia Kalle onkin paljon rauhoittunut. Tosin hevonen liikkuu paljon ja tarkoitus olisi käydä muuallakin ratsastamassa, mutta perusasiat ja aikataulu pidetään mahdollisimman tarkkana, jotta ongelmia ei esiintyisi.
Viime syksy, jossa hevonen aika kuivassa kunnossa!

Hevonen keväällä, jossa minusta jo aika hyvää pyöristymistä, olematta kuitenkaan lihana. Kunto tällä hetkellä aika samaa luokkaa.
Kesällä laitumella, jossa hevonen aika pyöreässä kunnolla, tällä hetkellä on hieman hoikistunut (maha hävinnyt)
Lisäksi Kallen kanssa ongelmana on etenkin talvella liika energia ratsastuksessa, mutta toisaalta taas pieni hoikistuminen. Tämä ongelma on molemma muullakin täysverisen omistajalla, jonka takia ruokinnasta tulee vieläkin vaikeampi. Onkin tuottanut kauheasti päänvaivaa, jotta ollaan saatu hevosen energia pysymään edes siedettävällä tasolla ja silti saatu massaa. Kalle energisenä on aika mahdoton. Se pelkää kaikkea ja sinkoilee minne lystää (onneksi tällä hetkellä ei tätä ongelmaa, toivotaan talvestakin selviävän ihan ok). Tämän takia olenkin pyrkinyt mahdollisimman vähän syöttämään energiarehuja, jotka kuumentavat. Suosinkin energiarehuissa mieluummin tuotteita, jotka luovuttavat energiaa pitkällä ajalla. Täykkärit on muutenkin herkkiä usein lannehalvauksille, joten ruokkinnassa pitää olla tarkkana, etenkin kun hevonen ei tee enää raskasta laukkahevosen työtä, jossa energiaa kuluisi järkyttävän paljon.

Kalle ei saa aamuisin muuta kuin heinää, sillä on parempi että ei saa muita rehuja ennen heinää, koska se taas kuormittaa vatsaa enemmän. Kalle saa puuron aina ratsastuksen jälkeen ja ennen ratsastusta se saa syödä heinää, jotta vatsa ei ole tyhjä ratsastaessa ja näin pääse mahahapot jylläämään niin pahasti. Lisäksi Kalle saa illalla loput ruuat.

Mitä Kalle sitten oikeen syö??
Kalle saa kaikki ruuat turvotettuina/kastettuina, sillä kuivana se heittää ruuat vain ympäri karsinaa ja muutenkin suurin osa käyttämistämme ruuista on turvotettavaa. Aina sanotaan, että ruoka pitäisi antaa kuivana, jotta se lisäisi syljen eritystä. En näe tässä kuitenkaan ongelmaa, sillä Kalle saa niin vähän väkirehuja ja taas paljon heinää, joka lisää syljeneritystä jo ennen ruokintaa.

Puuroon tulee siis:
0,5l greenline eli sinimailanpellettiä, joka on todella hyvää vatsalle, koska se sisältää paljon hyviä kuituja, vähäsokerista ja lisäksi se sisältää hyvää proteiinia, joka sopiikin hyvin massan ylläpitoon ja kasvatukseen.
n.3dl Soijarouhe, joka on myöskin hyvä valkuais/proteiinin lähde. Soijarouhe auttaa lihaksen kasvattamisessa ja niiden ylläpidossa, lisäksi sitä ei tarvitse syöttää niin suuria määriä kuin teollisia valmisteita.
n.3dl pellavaa, joka auttaa mahan ja suoliston hyvinvointiin. Myös pellava sisältää hyvää valkuaista.Lisäksi pellava limautuu musiinin ansiosta, jonka takia suojaa vatsaa paremmin.
vaja 1dl racing mineral muro. Tämä täydentää parhaiten heinästä puuttuvat kivennäiset ja lisäksi on edullinen ja Kalle suostuu syömään, sekä syöttömäärä on vähäinen

1-2 mittaa suolaa riippuen liikunnan määrästä. Kalle saa yleensä joko ruususuolaa tai merisuolaa, riippuen kumpaa olen saanut. Suolaa jokainen hevonen tarvitsee ja varsinkin hikoillessa hevonen menettää paljon suoloja. Kallella on myös suolakivi, mutta se syö sitä todellä vähän. Kesällä suolan tarve lisääntyy.
2 mittaa biotiinia, koska Kallella on täykkärille tyyppilliset heikot kaviot ja tämän syötöstä ei ainakaan ole haittaa
1 mitta magnesiumia, joka auttaa hevosen hermostuneisuuteen ja lisäksi auttaa lihaksia palautumaan rasituksesta
15ml lysiini lisää sisältää myös e-vitamiinia. Lysiini on aminohappo, joka on tärkeä lihaksen kasvulle. Ilman tarvittavaa lysiiniä hevonen ei pysty kasvattamaan kunnolla lihaksia, vaikka saisikin tarpeeksi valkuaista. E-vitamiini kasvattaa vastustuskysyä ja parantaa lihaksistoa rasituksesta

Lisäksi kuureina hevonen saa puuroonsa sinkki-kupari (rauta), vitamiineja ym. mitä milloinkin tarvitaan. Ja porkkanoita hevonen saa aina ruuan joukkoon herkuiksi, sekä välillä muutenkin!

Lisäksi nyt kesällä hevonen on saanut lisäksi 0,5l-1l greenlinea, johon sekaan laittanut n. 0,5l racing speedpoweria, koska hevonen on ollut väsyneen oloinen. Speedpower onkin lähes ainut teollinen valmisrehu, jota Kalle saa. Talvella se jää taas pois, mutta nyt siitä saa helpolla energiaa ilman suuria ruokinnan muutoksia. Lisäksi Kalle saa tähän ruokaan vaja 0,5l racingin selectediä, koska syö näin ruokansa paremmin ja ilman sotkee ympäri karsinaa. Tämän ruuan tosiaan hevonen saa vain päivinä jona on liikkunut ja annan tämän aina itse.

Ruokinta voi kuulostaa kovinkin vaikealta ja että joudun monesta purkista ottamaan. Itse en koe ongelmaa sillä heitän vaan aineet ämpäriin ja tallin muutkin hevoset syövät suht samalla tavalla, joten tallin puolesta ruoka turvotetaan ja annetaan. Minusta on tärkeää tietää mitä hevonen saa ja yritän välttää kaikkea turhaa ruokkimista, sillä heinä on ruokinnan perusta! Tykkään lukea paljon ruokintajuttuja ja pyrin mahdollisimman hyvään ja vähän elimistöä rasittavaan ruokintaa, jossa hevonen voi hyvin ja terveesti! Hevosta ulkomuotoa ja käytöstä katsomalla saa hevosen olotilasta paljon selvää. Jokainen hevonen vaatii vähän erilaisen ruokinnan niin monesta asiasta riippuen, joten tapoja on varmasti monia. Kaikki varmasti tietävät mikä omalle hevoselle sopii parhaiten. Meille tämä ruokinta on ainakin tällä hetkellä todella hyvä!
Kertokaa rohkeasti mielipiteitä hevosen ruokinnasta ja muutenkin mitä teidän hevoset syö?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti