torstai 4. joulukuuta 2014

Luukku 4: Apuohjat vai ilman

Ajattelin avata teille luukussa 4, vähän mielipiteitä apuohjista, kannuksista, raipasta ja kuolaimista. Olen varsin aika neutraali edellä mainitsemissa asioissa.
1. Apuohjat
Käytän Kallella todella vähän apuohjia. Puomeilla ja ristikoilla en yleensä käydä edes martingaalia. Kuitenkin kun joku hyppää sillä isompaa tai itse menen isompaa kuin ristikko laitan sille martingaalin, sillä hevonen kuumuu esteillä aika paljon ja helpolla nostaa pään korkealle, jolloin ohjasote ei oikeen enää vaikuta ja tällöin martingaali on oiva apuväline. Lisäksi Kallelle valuu estesatula aika taakse, jonka takia meillä on rintaremmin martsa. Martingaali onkin hyvä apuväline etenkin esteille, varsinkin jos hevosella on tapana tuijottaa kohti taivasta. Lisäksi martsa on hevosystävällinen, eikä normaalissa ratsastuksessa vaikuta hevoseen.


2. Joskus käytän myös monien vihaamaa gramaania. Meillä gramaania ei käytetä hevosen kaulan kaartamiseen eli niin sanotun muotoon laittamiseen, sillä Kalle kulkee muutenkin kaula melko pyöreänä ja hakee itsekkin etenkin väsyessään liian syvälle kuolaimen taakse. Meillä gramaaneja käytetään välillä maastossa tai pellolla, jos hevosella on runsaasti virtaa ja se ei ole pitkään aikaan kyseisiin paikkoihin päässyt. Yleensä gramaanit saa olla ihan löysänä ja ne on vaan varalta, että hevonen alkaa pomppimaan tai syöksähtelemään jonnekkin päin ja samalla estää pystyynhyppimisen, joten gramaanit on meillä vaan tuomassa "turvaa", jos hevonen on hankala. Lisäksi maneesissa käytän välillä kun tuntuu, ettei hevonen keskity pätkääkään vaan pahtaa vaan menemään ja säpsyilee ja säntäilee, sekä yleensä uusilla ratsastajilla, jolloin Kallella on tapana kokeilla aina välillä heittää ne alas selästä. Onneksi nykyään ei enää sileällä juurikaan tarvita, sillä hevonen on alkanut luottamaan enemmän, eikä pelleille enää juurikaan edes energisenä.

En siis tuomitse gramaanien käyttöä, mikäli ne on vain pelleilyä varten. Liikaa kuitenkin näkee kun graamaneilla kiskotaan hevosen nokka kohti ryntäitä ja takajalat jätetään talliin ja hevonen kulkee selättömänä. Joskus ne voi ohjata hevosta joka kulkee pää taivaissa kulkemaan edes hieman alempana, mutta uskon enemmänkin, että hevonen kyllä tulee muotoon ja peräänantoon kun sen lihaksisto on kehittynyt, se on rento ja jaksaa kantaa itseään.

3. Sivuohjat. Sivuohjia käytän vain ja ainoastaan juoksutuksessa ja muussa ei mielestäni niitä pitäisi edes käyttää. Sivuohjat ohjaavat juoksutuksessa hevosta oikeaan suuntaan ja tekee tasaisen tuntuman suuhun, lisäksi ne estävät suurimmat riekkumiset. Kallelle sivuohjat ovat todella hyvät, hevonen venyttää eteen kivasti ja käyttää koko kroppaa, mutta se estää pahimmat riehaantumiset, joissa Kallea on vaikea saada takaisin rauhoittumaan.

4. Joustochambon. Näistä en tykkää sitten yhtään niin juoksutuksessa kuin ratsastuksessakaan, sillä nämä vaikuttavat lähes koko ajan hevoseen, eikä hevonen helpolla pääse paineesta pois. Lisäksi ne on yleensä liian lyhyet. Itse käytin viime syksynä juoksutuksessa niitä, kun ei vielä sivareita ollut. Noo hevonenhan pystyi riehumaan ihan samalla tavalla, mutta en tykännyt niistä kun ne hevonen ei päässyt paineesta ollenkaan pois, joten ne lähtivät pois käytöstä.
Vaikka hevonen venyttää alas, niin silti joustochambon on kireä. Hevonen tässä kuvassa vapaana, koska liina meni poikki ja hevonen ei antanut heti kiinni, joten joutui varusteet päällä juoksemaan.
Muista apuohjista mulla ei ole oikeastaan kokemusta, enkä muita ole käyttänyt. Tykkään ja minusta jokaisen hevosen pitäisi kulkea ilman apuohjia hyvin. En kuitenkaan tuomitse jos apuohjia joskus joutuu käyttämään syystä tai toisesta, kunhan ne ei aiheita kipua ja ole epäreilut hevoselle.

Mitä mieltä olette apuohjista ja käytättekö niitä itse?

2 kommenttia:

  1. Ratsastaessa en käytä, juoksuttaessa joskus voisin käyttää. Silloin vaihtoehtona voisi olla liinasta tehty apu tai tosi löysät sivuohjat tai mielummin chambon nahkaisella niskakappaleella (eri väline kuin nuo piuhat siis). Chambon on ainoa joka vain johdattelee päätä alemmas viemättä sitä taakse. Niin ja ehkä kerran vuodessa on mitään käytössä jos silloinkaan :)

    VastaaPoista
  2. Meillä käytetään juoksutuksessa oikeastaan siksi, että hevonen ei rieku liikaa. On meinaa välillä tapana entisenä laukkahevosena mennä niin paljon kun jaloista pääsee ja hyppiä samalla, jolloin maneesin pohja ei tykkää ja hevonenkin meinaa kaatua. Sivuohjat hillitsevät vaikka löysällä ovat. Onneksi hevonen saanut niin paljon voimaa lisäö, ettei juuri koskaan enää riehu täysillä vaan onvähän hillitympi :)

    VastaaPoista