keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Kävelyä, kävelyä!

Alkuviikko meni siis vielä kävely merkeissä. Maanantaina kävelytin hevosta vain hetken, sillä Onni oli pikkutarhassa ja riehui siellä, joten mentiin takaisin tarhaan. Eilen tiistaina suuntasin jälleen kohti tallia. Kalle käveli tarhassa ja näytti jo hyvältä. Laitoin sille suitset ja menin taas maneesiin, koska Maiju oli siellä Onnin kanssa nii samalla se sai katsoa miten se liikkui. Itse läheltä sitä oli vaikea katsoa, koska epäpuhtaus oli niin pientä.

Heppa oli yllätävän rauhallinen, vaikka on vain kävellyt muutaman päivän ja viimeksi ratsastettu perjantaina. Otettiin muutama metri ravia, jossa hevonen hieman oli vielä epäpuhdas, joten jatkettiin kävelemistä.

Tänään suuntasin taas maneesiin ja otin juoksutusliinan ja satulan sille, jotta sain katsottua itse miten se liikkui. Kävelytin aluksi aika pitkään, jonka jälkeen otettiin ravia. Heppa vaikutti ravaavan ihan puhtaasti, tosin se oli hieman jäykän näkönen.

Koska hevonen oli puhdas päätin mennä sen selkään ihan vain kokeilemaan miltä se tuntui. Heppa oli aika innokkaan oloinen, mutta ei kuitenkaan kyttäillyt mitään. Otin käyntiä hetken. Sen jälkeen otin ravia molempiin suuntiin, jossa huomasin hevosen olevan etenkin vasemmasta lavasta jumissa, joten ontuminen on varmaankin johtunut nimenomaan lavasta, koska jalka ei ole missään kohtaan ollut arka, lämmin tai turvonnut. Epäilen jotain pientä revädystä/venähdystä lavassa. Otin vielä molempiin suuntiin yhden ympyrän laukkaa, joka myöskin tuntui hyvälle. Siinäkin hevonen ei kunnolla halunnut taipua vasemmasta lavasta. Otinkin takaisin käyntiin ja taluttelin hetken maneesissa. Sitten loimi päälle ja loppukäynnit maastossa.

Ulkona tuuli jonkun verran ja hevonen oli aika energinen. Se kuitenkin käveli ihan hyvin, kunnes alkoi tuulla enemmän ja otti siitä hieman kipinää, Jatkettiin vielä hetken matkaa, kunnes käännyttiin kotia kohti. Heppa tänttäsi pikkuravia oikeastaan koko matkan ja yritin vain saada hallittua sitä. Jouduin pitämään jonkun verran ohjista kiinni, jotta se ei menisi ohi. Maneesin kohdalla se "pelkäsi" taas jotain enemmän, jolloin vähän menetin hermot ja pakitettiin, jotta hevonen kuuntelisi. Sen jälkee se ehkä hieman hermostui ja pyöri hetken. Komensin sitä jolloin se hyppäsi muutaman kerran ihan täysin pystyyn. Se taisi kuitenkin huomata ettei se auta mitään ja rauhottui nopeasti. Seisottiin paikalla hetki kunnes heppa olisi rauhallinen ja pystyisi taas yhteistyöhön. Tämän jälkeen päästiinkin löysällä narulla talliin asti ja ihan kävellen, vaikka se reippaasti kulkikin. Tallissa vaan varusteet pois ja jalkojen pesu ja ulos. Nyt heppa oli onneksi ihan rauhallinen ja jäi tyytyväisenä syömään.

Tämä ontuminen tuli vähän huonoon kohtaan, sillä ilmat viileni ihan yhtäkkiä ja tunnetusti Kalle muuttuu erittäin energiseksi ilmojen kylmettyä, jonka johdosta se muuttuu hankalaksi varsinkin ratsastaessa ja välillä muutenkin alkaa hölmöilemään kun näkee pikku-ukkoja joka kulmassa, kuten tänään. Nyt pitääkin tarkkaan miettiä, miten liikutan sitä lähipäivinä, jotta energia tasoa saataisiin laskettua, mutta silti aloitetaan liikutus rauhassa, jotta hevonen ei ala uudestaan ontumaan. Erityishuomiota pitää kiinnittää hevosen lämpimänä pitoon, sekä paljon käyntityöskentelyyn.  Nyt hevonen onkin saanut talliin kevyen loimen ja siihen ulos vuorettoman loimen, jotta varsinkaan vetoa ei sen lihakset saisi.

2 kommenttia:

  1. Sun blogi on aivan ihana ja ulkoasukin on tosi hieno. Ja sun heppa on tosi söpö

    VastaaPoista