maanantai 1. syyskuuta 2014

Huonot tallitavat


OHJEET: Nyt paljastateaan meidän ihmisten "huonot tallitavat". Mitä tyhmiä tai liian ison riskin omaavia juttuja teet hevosten kanssa siitä huolimatta, että tiedät niiden olevan huono juttu. Kopioi halutessasi yllä oleva banneri postaukseen ja linkitä tämä haastepostaus, josta ohjeet löytyvät. Haasteen voi tehdä kuka vain ja mukaan voi tulla silloin kun aihe on mieleinen. Linkitä sinun tekemä postaus tämän postauksen lopussa olevaan osioon, jonne kaikkien haasteeseen vastanneiden blogit tulevat. Sieltä minä ja muut voivat käydä sitten lukemassa sinun tekemän postauksen.

1. Hevosen takaa kulkeminen. Varsinkin karsinassa kuljen lähes aina Kallen takaa, sillä on meinaan yleensä aina heinään kun se on karsinassa, enkä jaksa sen päätä nostaa. Olisihan se turvallisempaa kulkea pään alta, varsinkin kun Kallen takajalat on aika äkäset jos pienikin ötökkä ym. kiusaa sitä. Usein käytävälläkin kuljen ihan hevosen takaa ja otan kaapista tavaroita, enkä viitsi edes hevosen takapäätä siirtää sivulle.

2. Ilman hanskoja taluttaminen, tämähän ei sinänsä nyt vaarallista ole, mutta Kallella on tapana pelästyessään lähteä aika pika pikaa karkuun, pysähtyy kyllä kun naru menee piukkaan, mutta siinä vaiheessa yleensä käsinahkat kerkeävät jo palamaan.

3. Karsinan ovien auki jättäminen. Jätän helpolla ovet auki tai ainakin raolleen. Yleensä meidän tallin hevosista ei kukaan lähde karkuun, mutta on ne muutaman kerran vähän kyllä lähtenyt karsinasta ulos, joten ei olisi kauhea vaiva laittaa sitä ovea kiinni.

4. Puhelimen käyttö, sillon kun hevonen on rauhallinen, vaikka ihan hyvin se sillonkin voisi lähteä. Tätä teen siis melkein pelkästään kesäisin, koska talvisin mun hevonen on aika lentoon lähdössä, jolloin pitää kyllä keskittyä koko ajan.
5. Hevosen talutteminen vapaana maneesissa. Aina välillä annan siis Kallen kulkea mun vieressä vapaana, eli en pidä ohjista kiinni. Yleensä hevonen kulkee kyllä kauniisti vieressä, mutta muutaman kerran se on pelästynyt ja hilpassut. Eipä siinä mitään kun ovet on kiinni, mutta hevonen vetää välillä oikeen kunnon rodeot ja kiitolaukat ja maneesin pohja ei oikeen tykkää, lisäksi tietenkin ohjat ym. on vapaana. Lisäksi usein mulla on satulavyö löysässä, mutta nykyisin olen sen kyllä valmiiksi jo kireämmäksi laittanut, sillä Kallella valuu satula todella helpolla taakse (nykyisin ei niin pahasti) ja kerran vahingossa vapaaksi päästyä satula valui ikävästi taakse aina perseen päälle asti, josta hevonen veti kauheat pultit ja sen rauhottamiseen menikin turhan paljon aikaa.

6. Tämä nyt ei oikeestaan ole vaarallinen tapa, mutta huonotapa kuitenkin. Jään liian usein vaan matkustamaan ja tekemään "helppoja" tehtäviä. Tarvitsisi aina keskittyä paremmin ja keksiä uusia tehtäviä. Matkustaminen tarvitsisi siis vähentyä, varsinkin kun Kalle kyllä tekee vain sen mitä pyydetään ja jos se huomaa ratsastajan olevan ihan pihalla, löytää itsensä aika helpolla hiekkaa maistamasta.
7. Annan hevosen kulkea selän takana, tämähän on aika riskaapelia, sillä hevonen voi koska tahansa pelästyä ja hilpasta, onneksi Kalle aina kyllä väistää ihmistä, mutta joku kerta se saattaakin olla väistämättä

8. Huonot jalkineet tallihommissa. Ratsastan usein kyllä ihan ratsastuskengillä, mutta muuten on yleensä jotkut tennarit, croksit tai kesäisin jopa läpärit, jotka eivät oikeen hevosten kanssa sovi.

Muita sellaisia vaarallisia tai tyhmiä juttuja en juurikaan enää tee. Ennen Kallen tuloa taluttelin usein miten sattuu, sillä muut hepat ei juurikaan saanut mistään hepuleita. Ratsastin myös välillä ilman kypärää, joka ei Kallella tulisi mielenkään, sekä kuljin hevosen mahan alta, jota en kyllä ole ainakaan nyt pitkään aikaan tehnyt.
Kallen kanssa on joutunut keskittymään paljon perusasioihin etenkin talvisin, sillä hevonen on todella reaktiivinen välillä, jolloin turhien riskien otto ei kannata.
Tässä entistä hölmöilyä super kiltillä mapilla, itse maassa istuen suitset kaulalla, pitkällä narulla....
Haastan tähän vaikka  Veeran ja Johannan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti