keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Energiaa riittäää....

Kalle parani ratsastaessa loppuviikkoa kohden, kun sain sen kanssa useana päivänä tehtyä hyvin töitä. Energiaa oli juuri sopivasti, ei liikaa, jotta keräisi pöllöenergiaa, mutta kuitenkin riittävästi, että hevonen kulki mielellään ja energisesti. Lauantaina Kallelle tuli pakosta vapaapäivä, koska oltiin "isänpäiväristeilyllä" isolla porukalla.

Sunnuntaina suuntasinkin aamupäivällä jo auton kohti tallia. Hevonen oli karsinassa aika jännitynyt eikä malta oikeen syödä, vaikka päiväheinien aika onkin. Jännityneisyys johtuu paljolti energiasta ja muutenkin hevonen näkee tarhoissa toisen hevoset, joita ei vielä muutama viikko sitten näkynyt, koska olivat vielä laitumella.

Sunnuntaina hevonen oli todella energinen ja meninkin gramaaneilla, jotta saisin hevosen edes hieman kuulolle. Se ei oikeen keskittynyt ja kun vaadin tekemään töitä, se oli aika usein "keskari pystyssä". Muutaman kerran kuvittelin sen olevan jo hyvä, mutta sitten se taas kiukutteli ja aloitin koko homman uudestaan. Meillä menikin ratsastaessa noin tunti +alku ja loppukäynnit ja hiestä märkä hevonen.

Maanantaina kuvittelin homman olevan jo helpompaa, sillä hevonen oli kuitenkin edellispäivänä saanut liikkua ihan kunnolla. Olihan maanantaiksi protestointi loppunut, joten energiaa oli edes hieman vähemmän. Muuten hevonen oli vieläkin liian energinen, sillä keskittyminen oli vähän niin ja näin. Tehtiin taaskin ihan vaan jumppailua ja miljoona siirtymää, jotta hevonen tulisi kuulolle. Etenkin laukkojen jälkeen hevonen muuttuu hankalaksi ja kuumuu laukasta tällä hetkellä. Tarpeeksi kauan kuitenkin väännettyä alkoi hevonen jo edes hieman kuuntelemaan ja loppuraveissa se olikin sitten jo ihan kiva ja venytti hyvin.

Tiistaina taaskin kuvittelin pääseväni helpolla, sillä olihan hevonen liikkunut hyvin edelliset päivät ja kunnon hiki saatu pintaan molemmille. Noo eipä asiat taaskaan mennyt niin kuin suunnitelin. Tiistaina hevosen keskittyminen oli usein muualla  ja etenkin maneesin toisessa päässä olevissa 25kg suolasäkeissä. Se jakso vielä ratsastuksen aikanakin ihmetellä ja poristellä niille, vaikka oltiin aluksi niitä käytykkin katsomassa. Jouduinkin aika kovin ratsastamaan etenkin tämän kulman. Tein paljon ihan suoraa uraa ja verryttelyjen jälkeen tulinkin aina lyhyen sivun käynnissä ja pitkät ravissa. Toisen suoran hevonen kulki hyvin suorana, eikä valunut tai painanut minnekkään, sekä kuunteli pohjetta hyvi ja siirtyi raviin jo lähes ajatuksesta.

Mutta se toinen sivu tuottikin ongelmia. Hevonen meni siellä ihan poikittain ja raviin siirtyminen oli hankalaa. Oma istuntani ei niin vino voinut toiseen sivulla olla, koska toisella sivulla ei ongelmaa ollut. Lopulta kuitenkin pitkän hinkuttamisen jälkeen päästiin ihan hyvin koko suora ja hevonen oli edes jotenkin keskittynyt tekemiseen, eikä kaikkeen muuhun. Laukassa oli tarkoitus tehdä vähän kokoamisia ja saada hevonen kuuntelemaan, mutta sitä ei kiinnostanut yhtään, joten päätin antaa sen vaan laukata. Kalle kaipaa sellasta rentoa isoa laukkaa väliajoin, varsinkin nyt kun saa irtona juosta harvoin ja tarhassa ei mahdu. Laitumella se hoitaa tämän osan ihan itse.  

Laukassa nousinkin kevyeeseen istuntaan ja annoin hevosen laukata soikion mallista uraa maneesissa sen omalla määrämällä vauhdilla. Hevonen venytti ihan kivasti eteen alas ja oli selvästi innoissaan. Jossain vaiheessa vauhti kiihtyi vähän liikaa ja maneesin seinät alkoivat vähän ahdistaa, joten hiljensin hieman laukkaa. Otettiin vielä vasemmallekkin, mutta hieman rauhallisemmin ja hevonenkin alkoi edes hieman väsähtämään. Laukkojen jälkeen ei sen enempää enää töitä tehty, muutakuin ravailtiin rennosti eteen-alas ja hevonen tuntui hyvälle. Se ei ollut enää vahva edestä, mitä se muuten oli lähes koko ajan ollut. Olisi halunnut mennä enemmän, mitä minä annoin. Lopulta hevonen oli kyllä tyytyväisen oloinen, tosin ihan hiestä märkä.

Toivottavasti saataisiin se aika pikaisesti klipattua, sillä hevonen on ihan sen oloinen kun sillä olisi kusilaisia housuissa hikisenä. Se kävelee reippaasti ja haluaa hinkata joka paikkaan itseään. Karsinaan päästyä pitää olla nopea ja ottaa satula ja suitset pois, sillä hevonen lähes heittäytyy piehtaroimaan. Kalle siis vihaa olla hikinen ja muutenkin on harmittavaa laittaa hevonen odottelemaan karsinaan kuivaamista kun muut on ulkona.

Tänään hevonen vietti vapaata, sillä kävin Turussa kattelemassa joulujuttuja. Huomenna jatketaan taas hommia luultavasti erittäin energisellä hevosella.

1 kommentti:

  1. http://tavoitteenamenestys.blogspot.fi/2014/11/viikon-blogihaaste.html
    Haastoin sinut viikon blogihaasteeseen ;)

    VastaaPoista