maanantai 17. marraskuuta 2014

Klippaus

Olen jo pitkään suunnitellut Kallen klippausta mutta viime viikon joka päiväinen hevosen kuivaaminen ratsastuksen jälkeen alkoi riittää. Lisäksi Kalle on todella ärsyttävä hikoillessa, sillä sitä alkaa kutittamaan ja se onkin loppukäynneissä aina ihan kuin sillä olisi kusilaisia housuissa ja yrittää hinkata itseään joka paikkaan. Lauantaina olin menossa illalla tallille ja aloinkin miettiimään, että jos tänään klippaisi hepan. Maijun piti aluksia auttaa, koska en ole koskaan hevosta klipannut, mutta aika taulut ei koskaa ole vielä sopineet yhteen, joten pyysin Maarun vaan kattomaan, että kaikki on kunnossa.

Harjasin hepan ekaksi hyvin, vaikka se ihan puhdas onkin ollut. Sen jälkeen aloin klippaamaan. Onneksi Kalle käyttäytyi hyvin, ainuastaan kainaloista ja vatsan alta heppa ei oikeen tykännyt ja sen takia takajalat välillä vähän nousi. Ennen klippausta en tajunnut hevosesta ottaa kuvaa, mutta näette nyt noista rajoista, että ei sillä hirveän pitkä karva ennenkää ollut, vaikka se hirveästi liikutuksessa hikosikin.


Klippauksessa näin ekakertalaiseksi meni sellanen 2,5h harjan ja hännän leikkuu, sekä jalkakarvojen ja korvien siistimiseen yhteensä. Olen ihan tyytyväinen lopputulokseen, tosin kainalot olisi voineet olla siistimmät, sekä takajalat meni vähän turhan alas, koska klipperi vähän haukkasi liian alas ja jouduin ottamaan vähän pidemmälle karvat pois. Korvien takaa heppa tykkäsi kun klipattiin ja oikein paino päänsä klipperiä vasten, taisi herraa sieltä kutittaa. Kallesta tuli muuten todella vaalea.
Klippauksen jälkeen harjasin vaan hevosen ja laitoin sen loimet päälle karsinaan.

Eilen sunnuntaina menin sitten ratsastamaan Kallen ekaa kertaa klipattuna. Heppa oli paljon tyytyväisemmän oloinen, mitä karvaisena, sillä varmasti ei kutittanut niin paljona, kun ei tullut kuin hieman satulan alta hiki. Aloitin ihan kevyessä ravissa jumpaten. Kalle oli hieman jäykkä, joka luultavasti johtui eilisestä klippauksesta, koska hevonen seisoi pitkään paikallaa ja muutenkin sitä hieman jännitti. Ravin jälkeen otin rentoa, isoa laukkaa eteen-alas molempiin suuntiin. Sen jälkeen tein vielä hetken vähän kootumpaa laukkaa ja pitkän loppuverkkailut. Heppa oli todella kiva lopuksia ja liikkui mielellään. Filtti vielä päälle ja loppukäynnit. Tallissa heppa sai shampoo pesun, sillä huomasi että ennen kunnolla hikoilleissa paikoissa oli jonkin verran hilsettä ja hikeä kuivunut. Heppa tuntui nauttivat lämpimästä suihkusta:)

Pesulla

Kuivattelemassa

Iltaruokia odottelemassa ja minä odottelemassa hepan kuivumista.
Tänään mulla olikin puhdas ja kiiltävä heppa. Ratsastin Kallen heti aamutallin jälkeen. Läheiseltä louhokselta kuului aika kovaa meteliä ja Kalle hieman jännitti sitä maneesissa. Aloin verkkailemaan normaalisti, jossa hevonen oli hieman vielä jännitynyt. Otin aika pian verkkalaukkaa molempiin suuntiin, jotta hevonen saa kunnolla verryttyä. Sen jälkeen jäin ympyrälle työstämään ja hieman kokoamaan heppaa. Kalle oli välillä hieman mun apuja vastaan ravissa ja yritti kiukutella. Se olisi tainnut haluta vain laukata. Kun ravissa oli pohkeet suht hyvin läpi ja hevonen teki tehtävät ilman suurempia kiukutteluja, otin laukannostoja, joissa tarkoitus mennä mahdollisimman koottua laukkaa. Etenkin oikea laukka on todella paljon parantunut ja hevonen on siinä todella kivasti takapään päällä. Koko ajan saadaan laukkaa koottua enemmän ja enemmän. Vasemmalle hevonen on hieman vinompi mutta sinnekkin tulee ihan hyviä kokoamisia. Siirtymät laukkaan olivat todella hyvät ja raviin siirtymätkin paljon parantuneet. Laukan jälkeen vielä loppuravit ja loppukäynnit maasta.

Hassua miten viime syksyn ja talven ongelma oli juuri laukka, tällä hetkellä tuntuu, että se sujuu parhaiten. Hevonen ottaa hyvin takapään alle ja  on helppo koota. Tosin eihän me vielä mitään piruettilaukkaa mennä, mutta parempaa päin koko ajan ja huomaa, että hevosen voima on selvästi kasvanut. Vielä kun saataisiin raviin samanlaista kokoamista ja rentoutumista, sekä innostuneisuutta ravata, niin heppa olisi jo todella hyvä. Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa treenejä!

2 kommenttia:

  1. Kiinnostava blogi! :) Olen aikaisemminkin vieraillut ja mielestäni liityin silloin lukijaksi mutta jsotai syystä ei ole onnistunut :/ Nyt kuitenkin jään seurailemaan! :)

    VastaaPoista