keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Hmmm...

Kalle imusolmukkeet eivät ole enää olleet turvoksissa ja kuumettaei edelleenkään ole noussut onneksi, joten liikutus on jatkunut suht normaalisti. Heppa kuitenkin heittäytyy todella hankalaksi kesken ratsastuksen ja niin kävi eilenkin. Alkuun hevonen oli kiva ja rento, vaikka oli ollut todella kevyellä liikutuksella muutaman päivän. Ravailtiin eteen alas isolla kasikolla, jossa hevonen oli ainuastaan hieman jäykkä taipumaan. Otin laukkaa rennosti ja isosti isolla ympyrällä molepiin suuntiin, joka sujui hyvin.

Alkulaukkojen jälkeen aina ongelmat alkavat. En tiedä johtuuko siitä, että hevonen tietää, että sen jälkeen ruvetaan tekemään enemmän töitä vai miksi se sitä tekee. Eilen taas oli ongelmana hevonen jumittaminen, protestointi ja pakitus ja aina samalla kohtaa maneesissa yritin miten tahansa siinä kohtaa ratsastaa. Kalle on tässä asiassa vielä hankala, koska mitä enemmän sitä yrittää komentaa sen enemmän se vetää herneenpalon sieraimiinsa. Yritin rauhassa ratkoa ongelmaa, jossa meni taas ihan liian kauan. Sain kuitenkin vielä yhdet laukat molempiin suuntiin hyvin, jossa sen suurempaa ongelmaa ole vaan hevonen laukkaa hyvin ja mielellään. Annoin kuitenkin laukata rennosti, enkä vaatinut hevosta kokoamaan. Laukkojen jälkeen hevonen vielä hieman jumitteli, mutta lopulta sain muutaman kierroksen hyvää ja rentoa ravia, joihin oli hyvä lopettaa, vaikka hevonen ei edelleenkään ihan parhaimmillaan ole.

Tein pitkän loppukäynnit samalla pohtien ongelmien syytä. Nämä samat ongelmat oli viime vuonna täysin samaan aikaa, tosin viime vuonna paljon pahempina ja pidemmän aikaa. Tiedän, että olen mennyt aivan liian yksipuolisesti jo pitkään maneesissa. Puomit, esteet ja maastot ja etenkin maastoilu on jäänyt oikeastaan kokonaan, sillä hevonen on ollut hieman vaikea ja energinen ja ulkona pimeää, jolloin olen maastoilun skipannut. Ei me yleensäkään paljon muualla kun pellolla ja metsäpoluilla maastoilla rauhalliseen tahtiin, mutta nyt nekin ovat jääneet, kun pellot on kuravelliä, jolloin sinne ei pääse laukkailemaan.

Luulenkin, että hevonen on kyllästynyt yksipuoliseen treeniin maneesin seinien sisällä, eikä ihme kyllähän sitä itsekkin aina samoihin juttuihin kyllästyy. Lisäksi hieroin eilen hevosen selkää ja ennen ristiselkää hevonen on aika jumissa, joka johtuu varmasti pitkälti viime aikoisita kokoamistreeneistä. Lisäsin nyt takaisin paksumman loimen ja yritän hieroa selkää mahdollisimman useasti. Lisäksi en usko, että hevonen olisi kipeä, koska liikkuu aluksi ja lopuksi hyvin ja kiukuttelu on aina vaan ulko-oven päädyssä juuri ennen ovea. Olisi siis kummaa että hevonen olisi kipeä vain kesken ratsastuksen ja vain tähän aikaan vuodesta.

Tänään päätinkin kokeilla, jospa saataisiin hevosen mielenkiinto palamaan ja näkisi samalla auttaisiko edes maastokävely ongelmaan. Selkään en mennyt, sillä jos selkä on kuitenkin jumissa, joka haittaa hevosta, on sen parempi kävellä ilman ratsastajan ja satulan painoa selässä.

Heitinkin vain suitset ja liinan hevosen päälle, itselle hanskat ja raippa ja maastokävelylle. Hevonen oli alusta asti ihan tohkeissaan. Kalle kulki suurimman osan matkasta pikkuravia kaulakaarella, korvat hörössä pöristen. en kuitenkaan puuttunut sen käytökseen juurikaan, sillä siitä hevonen yleensä hermostuu ja alkaa vain hyppimään pystyy. Käytiin kävelemässä vähän metsäpolkuakin, jossa tuli vastaan 4 peuraa, onneksi Kalle otti ne suht rauhallisesti. Takaisin tullessa jälleen maneesin edessä hevonen oli hieman hankala taluttaa, mutta päästiin kotiin kaikki neljä jalkaa maassa:). Kävelytin vielä 4-5 kierrosta tarhojen ympäri, jotta hevonen sai käveltyä rennosti ja rauhallisesti. Sen jälkeen heppa pääsikin pihalle. Huomasi kyllä että se oli innoissaan kun pääsi vähänkin maastoon käppäilemään. Tosin itse sai kyllä hikihatussa kävellä, jotta pysyi edes jonkin verran herran perässä.

Huomenna ajattelin laittaa maneesiin puomeja ja mennä rennosti paljon ravipuomeja ja ehkä laukkajuttujakin puomeilla, sillä niistä hevonen todella paljon tykkää. Olisin mielellään mennyt myös maastokävelylle uusiksi, mutta menen illalla myöhemmin, jolloin on jo pimeää. Yritän myös koko loppuviikon välttää normi kouluratsastusta ja juoksuttaa ja käydä uudestaan maastossa ja ehkä hypätä jotain pientä viikonloppuna. Mutta seuraillaan nyt miltä hevonen tuntuu ja vaikuttaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti