maanantai 24. marraskuuta 2014

Tavallisia kuulumisia jälleen!

Saatte taas viime viikon liikutukset ja muut jutut. Tiistaina Kalle sai vapaata, koska mulla meni koko päivä töissä.
Keskiviikkona heppa sitten taas joutui töihin. Jumppailin hevosta kaikissa askellajeissa. Se oli aika energinen ja välillä keskittyminen oli vähän hakusessa, joten töitä sai tehdä. Myöskin torstaina hevonen ei ollut ihan parhaimmillaan. Se oli vähän kuin käärme ja luikerteli koko ajan minne sattuu. En meinannut millään saada ulkopohjetta läpi. Hevonen kulki vasemmalle pää ihan sisällä ja ulkolapa valui pahasti ulos. Yritin korjata ongelmaa pitkään ja pelkästä omasta istunnasta ongelma ei voinut olla kiinni, sillä vaihtelin asentoa ja mikään ei auttanut. Lisäksi valumis ongelma oli aina vaan samalla sivulla.Meillä oli puhdas loimi, olen aina kehunnut kun Kalle ei piehtaroi ulkona. Nyt on vissiin tarhat tarpeeksi kurassa, sillä hevonen kuopi tarhaan kurakasa ja piehtaroi siiinä. Nyt meidän lemppariloimi on ihan likanen.


Lopulta mulla meni vähän hermot, kun hevonen ei halunnut millään kuunnella. Pyysin muutaman kerran pohkeella vähän enemmän ja näpäytin raippaa lavalle. Hevonen samalla vähän hermostui, mutta sain hevosen kuitenkin suoraksi. Kalle on välillä oikeen draamakuningatar ja komentamisen jälkeen se sipsutti menemmään miniravia, ravaili siis lähes paikallaan.

Laukkakin oli pitkästä aikaa aika huonoa. Jouduin laukkamaan isoa laukkaa, sillä hevonen ei halunnut ottaa takajalkoja ollenkaan alle. Heti kun yritin edes hieman koota ja mennä pienempää laukkaa, tiputti hevonen raville. Yritin antaa sen laukata kunnolla eteen muutamia kierroksia, jotta saisi takapään vertymään, mutta tuntui, että ne jalat olivat jääneet talliin, eikä suinkaan hevosen alla. Lopulta luovutin ja tyydyin ihan ok:seen laukkaan, sillä hevonen ei selvästikkään niitä mukaansa halunnut tai pystynyt torstaina ottamaan. Tiedä sitä sitten.

Menin vielä loppuravit sen aikaa, että hevonen oli edes suht rento. Sen jälkeen lopetin ja kävelytin maastakäsin loppukäynnit.

Perjantaina liikutin hevosen heti aamusta. Se oli jo varusteita laitettaessa hieman outo. Maneesiin äästiin kuitenkin hyvin ja se oli ihan kiltisti. Jotenkin se kuitenkin oli jo vähän keskari pystyssä ennen hommien alotusta. Aloitin kevyessä ravissa ympyrällä, jossa hevonen päätti olla todella hankala. Joka kerta kun tultiin ympyrään tiettyyn kohtaan hevonen teki stopin, protestoi ja pakiitti. Muuten ympyrällä se kulki hyvin ilman mitaan ongelmia. Joku 5 kierrosta mentiin näin. Sen jälkeen kun tuntui ettei ongelma helpota päätin alkaakkin pakittaa hevosta siinä kohtaa kun se lähtee itse pakittamaan. Hevonenhan häämäntyi tästä ihan ja läheti heti pakiituksen jälkeen hyvin eteen.

Ongelma ei kuitenkaan edelleenkään hävinnyt ja olin päättänyt että päästään tästä kohdasta hyvin. Muualla ei ongelmaa ollut. Lopulta päätin avata hevoselle suuni ja ärjäsin selässä muutaman kerran tekemättä muuta. Hevonen lopulta lähti eteen, eikä sen jälkeen enää ongelmaa kyseisessä kohdassa ollut. Hevonen varmaan kanssa aavisti ettei mulla ollut raippaa, sillä raipalla koskemalla takapäähän hevonen lähtee aina eteenpäin, pohkeella pyytäessä se näissä tilanteissa vaan pakittaa enemmän.

Lopulta päästiin edes jonkinnäköiseen yhteisymmärrykseen ja laukassakin takajalat oli jo paremmin hevosen alla mitä torstaina. Ihan parhaimmillaan se ei edelleenkään ollut, mutta ihan ok. joten ravasin sen kanssa loppuravit ja loppukäynnit maastakäsin. Ratsastuksen jälkeen heppa pääsikin sitten pihalle.

Lauantaina heppa sai viettää vapaata. Eilen sunnuntaina menin iltapäivällä tallille. Otin hepan sisälle ja aloin laittamaan sitä kuntoon. Se oli yllätävän rauhallisen oloinen. Kun aloin harjailemaan sitä, huomasin kaulan ja pään liittymän imusolmukkeiden olevan ihan turvoksissa ja hieman vasen sierain vuotanut. Hain siis kuumemittarin, mutta kuumetta ei hevosella ollut. Laitoin sen loppuun asti kuntoon ja suunnattiin maneesiin. Heppa oli ihan normaalin oloinen, tosin ehkä hieman liian kiltti normaaliin verrattuna. Kävelytin pitkään ja sen jälkeen laitoin sivuohjat kiinni ja juoksutin hevosta, jotta näin milta se liikkuessa vaikutti.

Juoksutuksessa heppa toimi hyvin ja oli ihan normaalin oloinen. Muutaman kerran vasemmassa laukassa se hieman pukitteli, mutta muuten oikeen kivaoloinen ja liikkui hyvin. En kuitenkaan mennyt selkään, jos hevonen on kuitenkin kipeä. Kävelytin vielä aika pitkään ja tallissa mittasin kuumeen uusiksi. Lämpö ei ollut noussut yhtään vaan ennenkin hieman laskenut. Hevonen oli myös hieman kuivan oloinen, joten jätin sille ämpärin lämmintä vettä karsinaan ja kunnon lämpimät loimet varoiksi.

Tänä aamulla oli hirveä myrsky, joten hoidin vain aamutallin ja hevonen sai olla vapaalla. En jaksanut lähteä sen kanssa kolisevaan maneesiin, jossa se luultavasti olisi ollut todella jännitynyt. Huomenna on kuitenkin jo luvattu paljon parempaa ilmaa.

Tarkastin hevosen heti aamulla ja kuumetta ei ollut ja imusolmukkeet olivat täysin normaalit, heppa muutenkin normaalin oloinen. Tulikin mieleen, että onkohan hevonen ollut viime viikolla hieman kipeä, kun heittäytyi yhtäkkiä niin hankalaksi, mitään muita oireita ei kyllä ollut ja Kalle nyt aina välillä on vähän hankala. Noo sitä ei koskaan tiedä, mittailen lämpöä nyt jokapäivä kun käyn ja katsotaan miltä se huomenna liikutuksessa vaikuttaa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti