lauantai 20. joulukuuta 2014

Luukku 20: Jouluinen jätski!

Nyt olisi aika jakaa teille herkullisen ja helpon jätskin ohjeet ja vielä ilman jätskikonetta. Tosin jätski pitää tehdä vähintään päivä ennen tarjoilua, jotta se kerkeää jäätymään. Olen usein tehnyt tarjottavaksi kyseisiä jätskejä ja suosituin on aina ollut kinuski-suklaa. Lähes jokainen jätskiäni syönyt on pyytänyt ohjetta, joten nyt saatte sen.

4 kanamunaa, joista eroteltuina valkuaisen ja keltuaiset
2dl tomusokeri
3 1/2 dl kerma
3/4dl sokeri
1rkl vaniljasokeri

1. Erottele valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin
2. Vatkaa tomusokeri ja keltuaiset vaahdoksi

3. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita se keltuaisvaahtoon

4. Muista pestä vatkain hyvin, jotta seuraavaksi valkuaiset vaahtoutuvat
5. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi (niin ettei valkuainen tule kepusta, jos sen kääntää alaspäin)
6. Sekoita valkuainen varovasti kerma-keltuaisvaahtoon, jonka jälkeen mausta vaahto sokerilla ja vaniljasokerilla. 
7. Hae leipävuoka tai muu mielellään samanmallinen vuoka, josta massa irtoaa helpolla. Itse käytän kerttis alumiinivuokaa. Laita vuuan pohjalle asiat, jonka makuiseksi haluat jätskin. Itse laitoin nyt joulun kunniaksi tummaa joulusuklaata palasina, karpalomehua hieman, jotta pinnalle tulee kiva jäätynyt kirpeä kerros makean jätskimassan kanssa, sekä karpaloita.

8. Lisää jätskimassaa ja mikäli haluat laittaa makuja myös keskelle se onnistuu. Jos laitat mehun tapaista keskelle kannattaa massan päälle ripotella marenkia, jotta kaikki neste ei valu pohjalle.
9. Kun haluamasi jutut on jätskissä, sulje se kannella ja laita vähintään yön yli pakastimeen. Kun jätki on jäätynyt voi sen kaataa tarjoiluastialle, jotta kaunis mehujää pinta jää näkyviin tai jos syöt sitä vain välillä pakastimesta voi sitä kaapia ihan lusikalla.
10. Jätskin voit maustaa ihan millä vaan. Itse tein tämän karpalo-suklaa jätskin lisäksi suklaakeksi jätskin ja kaneli-suklaa jätskiä, sekä pelkkää vaniljajätskiä, joten ei muuta kuin kokeilemaan eri vaihtoehtoja, mutta voin taata, että jätski on todella hyvää!!

ps. kannattaa ennen tarjoilua antaa jätskin hetki pehmetä huoneenlämmössä, jotta se ei ole liian kovaa!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti