tiistai 16. joulukuuta 2014

luukku 16: Kannukset ja raippa

Kannukset:

Kannuksia käytin ennen aina oikeastaan Kallella, sillä se oli todella hidas pohkeelle ja etenkin sivuille vieville avuille oikeastaan täysin kuuro. Muutamia kertoja yritin mennä ilman kannuksia, mutta niistä ei oikeastaan tullut mitään. Huomasin kannattelevani hevosta kannuksilla ja kannukset myös peitti aika hyvin sen, ettei hevonen ole pohkeen ja ohjan välissä.

Tämän kesän jälkeen pidettiin hieman kevyempi jakso, jossa yritin ratsastaa ilman kannuksia. Aluksi se oli todella vaikeaa, sillä hevonen ei vaan tahtonut kuunnella pohjetta ja jouduinkin välillä käyttämään sitä aika kovinkin. Muutaman kerran laitoin laiskuuttani kannukset takaisin jalkaan. Yritin niistä kuitenkin päästä eroon ja saada hevosta kevyemmäksi ja nopeammaksi jalalle.


Syksyn ja pimeyden saavuttua, hevonen alkoi olemaan aika herkkä poika. Silloin jätin kokonaan kannukset pois. Huomasin, että pääsen jalalla jotenkin lähemmäs hevosta, mitä kannukset jalassa pääsin. Pikkuhiljaa hevonen on tullun nopeammaksi ja terävämmäksi pohkeelle, eikä juurikaan enää kannuksia tarvita. Sivulle vievät avut tarvitsisivat välillä vielä hieman lisää tehoa, mutta pikkuhiljaa ilman kannuksia pyrin hevosta herkistämään pohkeelle.

Minusta jokaisen kannataisikin kokeilla ilman kannuksia ja pyrkiä saamaan hevonen toimimaan yhtä hyvin ilman. En minäkään mitenkään potkinut hevosta kannuksilla, mutta kyllä eron huomaa selkeästi ensimmisillä kerroilla. Olen kuitenkin tyytyväinen, että ollaan päästy kannuksettomaan menoon. Välillä pitää vielä ottaa kannukset, sillä koulukisoissa ne on kuitenkin pakolliset. Ennen käytin paljon tylppäpäisiä 15mm kannuksia. Nyt ajattelin pärjääväni kesälläkin pallopäisillä 15mm ponikannuksilla.

Raippa:

Raippa sen sijaan mulla on oikeastaan aina mukana. Raippaa en juurikaan koskaan tarvitse, mutta jos hevonen on todella hidas pohkeelle, voi sitä muistuttaa hieman raipalla. Lisäksi Kalle varsinkin talvisin jumittaa ja pakittaa helpolla, jolloin sen saa raipalla eteenpäin, koska pohkeella sille ei tässä tilanteessa apua ole. Raipalla joskus myös korjailen esim. lapaa koskettamalla lapaa, jotta hevonen ei vaikka valu ulos. Raippa meillä siis merkinanto ja muistutus väline. Pääasiassa se vaan kulkee mukana. Lisäksi Kallelle se on hyvä apu talutuksessa silloin kun on jotain pelottavaa, sillä Kalle pyörähtää usein ympäri ja sitä on vaikea saada kääntymään niin, että matka jatkuisi. Raippaa se kunnioittaa niin hyvin, että ei se ohi mene, jolloin hevonen pysyy suorassa.

Käytättekö te raippaa tai kannuksia ja miksi ja missätilanteissa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti