keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Haaste hevosenomistajille!

"Tämä haaste on tarkoitettu niille jotka omistavat hevosen/hevosia. Tarkoitus olisi myös että kysymyksiin vastattaisiin vähän laajemmin kuin yhdellä sanalla. Haasta vähintään kolme blogia, ei takaisin haastamista. Kerro blogissasi kenet olet haastanut."

Kerro hevosestasi: rotu, taso ja hieman luonnetta.

Hevoseni on 11vuotias, täykkäri ruuna Kalle. Kalle on aika tulinen ja kiltti luonteeltaan. Missään nimessä se ei ole helppo ja vaatii määrätietoisen ratsastajan ja käsittelijän. Ennen minua Kallella on menty niin koulua kuin esteitäkin. Esteitä sillä on hypätty 1m tasolla ja nuorempana se on ollut laukkahevonen. Koulussa heppa on noin helppo b-a tasoinen. Ratsastaessa aika herkkä ja testaa helpolla, mutta kun saa hepan toimimaan on se ihan superkiva ja kevyt. Hoitaessa todella kiltti, välillä energiaa kerätessään kuitenkin vähän hössö. Erittäin reaktioherkkä heppa:D Itsellä pääosassa kouluhevosena. Kalle on noin 172cm.


Hevoset vai ponit? Miksi?

Tää on mulle aika helppo, sillä olen aika pitkä ja muutenkin suurikokoinen ratsastaja, joten hevonen. Tykkään yleensäkin isoista hevosista, ne on jotenkin niin näyttäviä. Toki ponitkin ovat ihan ok, mutta itse en niiden kanssa juurikaan tee töitä. Joten eniten tykkään, isoista komeista hevosista.

Ensimmäinen hevonen/poni jolla ratsastit itsenäisesti enemmän?

Aloitin ratsatuksen 5vuotiaana Mynämäellä Pietilän tallilla, siellä en kuitenkaan itsenäisesti ratsastanut. Myöhemmin siirryin Vehmaalle Kunnaksen Reginan tallille, jossa pääasiassa menin ihan tunneilla. En nyt ole ihan varma kumpi on ensimmäinen itsenäisesti enemmän ratsastamani hevonen. Tea Kailan tallilla ratsastin aika paljon hevosta nimeltään Takkela, joka ei juurikaan ratsun hommia osannut. Samoihin aikoihin aloitin ratsastmaan elämäni yhtä tärkeintä hevosta nimeltään Mappi, josta onkin tuolla muistoissa osiossa enemmän esittelyä, jonka kanssa matka jatkuikin 6v.


Kumpi parempi, kengätön vai kengällinen? Hevosesi kenkien koko? (Jos kengässä)

Mulla on nyt ainakin oman kohdalla tämä kysymys selvä. Eli oma on ainakin kengässä, sillä sillä mennään lähes jokapäivä ja osittain aika raskaasti. Lisäksi täykkäreillä on usein heikompi kavioaines, joten kavio kuluisi liian nopeasti ilman kenkiä. Tosin mikäli hevosella on kovat kaviot ja kevyessä käytössä, eikä hevonen tarvitse kenkiä, ymmärrän kengättömyyden, mutta meillä se ei onnistuisi.

Klippaus: puolesta vai vastaan?

En ole oikeastaan kummankaan puolella. Klippaaminen riippuu niin hevosesta ja käyttötarkoituksesta. Omaa ei ole ainakaan vielä klipattu, sillä ei omista paksua karvaa, mutta jos alkaa kasvattamaan ja olemaan usein hikinen aion hevosen klipata, sillä ei ole kiva treenata hevosta, joka on 10-15minuutin hölköttelyn takia likomärkä ja sitten sitä kuivatellaan seuraavan kaksi tuntia. ELi siis klippaan hevoseni, jos se kasvattaa kauhean karvan, koska liikutetaan monta kertaa viikossa kunnolla, mut jos pysyy tollasen kuin nyt nii en näe tarvetta klipata.

Tarhailevatko hevosesi yksin vai laumassa? Miksi?

Yksin, tallilla ei ole sopivaa kaveria. Tykkään muutenkin minimoida riskit, kun usein tarhat on kuitenkin sen verran pienet, mut  toki jos sopiva rauhallinen kaveri löytyisi, voisin tarhata toisen kanssa.

Ratkaiseeko hevosessa enemmän sen luonne vaiko ulkonäkö? (esim. väri?)

Luonne ensisijiasesti. Esim. Kallella on aivan ihana luonne, vaikkakin välillä liian reaktioherkkä onkin. Ei myöskään ole liian helppo ja tasainen. Toki hevoseni pitää myös mielyttää omaa silmää, mutta pääasiassa luonne ratkaisee.

Millainen on hyvä hevosblogi?

Sisältää hyviä kuvia ja videoita ja kertoo hyvin treeneistä. Toki joukossa tykkään lukea hevosen hoidosta, varusteista, ruokinnasta ym. Monipuolisista blogeista, jotka tekevät postauksia tarpeeksi usein. Lisäksi pidän yleisesti enemmän koulupainoitteisista blogeista, koska itse enemmän koulupuolen ihminen ja saa hyviä vinkkejä itselleen.

Pahin tippumisesi?

Luulen että pahin tippuminen on ollut pieneltä suokilta Kirpulta. Ohjasin pikkusen esteen sivuun ja se kielsi ja tipuin suu auki päin estetolppaa. Aluksi en huomannut mitään vaan nousin takaisin hevosen selkään, kunnes huomasi, että suu oli täynnä verta. Tulin ales selästä ja hain vettä ja paperia, kun suurin veri oli suusta lähtenyt huomasin, että ylähuulen alla oleva jänne oli poikki ja ien oli aika auki, sillä kannake oli mennyt siitä vähän läpi. Suu oli aika rajun näköinen, mutta en käynnyt missään sitä näyttämässä, koska hampaat ei heilunut ja ajan myötä se parantui, eikä mitään ongelmia tullut.

Kuinka monta loimea hevosesi omistaa?
Kalle omistaa yhen back on trackin selänlämmittimen, yhen korkeakauluksisen villaloimen, bucaksen coolerin, 2x fleeceloimen ja filtin, semmosen ohuen talliloimen, 100g tallitopan, 300g tallitopan, villafiltin, ratsastusloimen, fleecevuorisen korkakauluksisen sadeloimen, vuorettoman sadeloimen, johon saa kaksi eri vuorta, lisäksi 2 toppaloimea. eli taitaapi nopeasti laskettuna omistaa 15 loimea.

Kuinka usein hevosesi liikkuu?

Yleensä Kalle liikkuu 6 kertaa viikossa, välillä 5 kertaa. yritän mennä sillä koulua noin 2-3 kertaa raskaasti, loput kevyemmin. Maastossa yritetään käydä aina kun on mahdollista. Tälleen pimeään aikaan kun kaikki on kovaa, käydään vaan maastossa kävelemässä ja liian harvoin. Lisäksi välillä kevyempinä päivinä juoksutan hevosta. Joskus se pääsee menemään puomijuttuja ja pikku esteitä, mutta harvemmin, koska en oikeen ole kiinnostunut esteistä. Yritän pitää treenit mahdollisimman erilaisina ja tehdä joka kerta eritehtäviä, jotta hevonen ei tylsistyisi. Lisäksi teen paljon maastakäsin juttuja, sillä talutan lähes aina alku ja loppukäynnit, jos en tee niitä maastossa.

Oletko varovainen vai "uhkarohkea" ratsastaja?

Enemmin hieman varovainen, etenkin näin vanhemmiten. Vaadin kyllä hevoselta ja menen hankalimpienkin hevosten selkään, ostinhan hieman tuliluonteisen hevosenkin. En kuitenkaan tee mitään uhkarohkeaa ja siksi ehkä olenkin enemmän kouluratsastaja.

Haastan kaikki ketkä lukevat tämän ja haluavat tehdä tämän haasteen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti