torstai 26. joulukuuta 2013

Villi heppanen!!!

Eilenhän Kalle sai vaan vapaapäivän, koska meillä oli niin monta paikkaa missä piti käydä kylässä, etten ehtinyt mennä käymään tallilla. Kalle on tämän viikon ollut erittäin kevyellä liikutuksella ja jännityksellä odotinkin, että millainen ruutitynnyri heppa tänää on. Heppa sai kaikki uudet varusteet päällensä. Suvi tuli kanssa ratsastamaan Kallella ja meidän oli tarkoitus mennä molempien. Kävelytin Kallen ihan maastakäsin aluksi, jonka jälkeen menin selkään. Heppa oli siis aivan hirveä. Siitä huomasi kuinka otti nokkiinsa ihan kaikesta, kyyläsi vaan joka suuntaan, enkä saanut hevoseen oikeen mitään tuntumaan. Ratsastin jälleen paljon ympyrällä ja heppa oli siis aivan kauhea :). Se yritti koko ajan pysähdellä, nostella laukkoja ym. Jatkoin kuitenkin töitä ympyrällä ja ihan ok hetkiäkin sieltä tuli, tosin hyvä se ei missään nimessä ollut, sillä huomasi ettei se vaan jaksanut yhtään keskittyä liiasta energiasta johtuen. Kallelle kerkesi tulemaan pikkuhiki ja mulle kova hiki, kunnes tuli Suvin aika mennä Kallella.

Kalle laittoin kyllä aika parastaan, eikä kuunnellut yhtään, lisäksi hevonen oli aika jännittynyt. Hevonen ei oikeen rentounut ja Suvi joutui komentamaan Kallea, jolloin Kalle hermostui lisää ja jäi paikalleen pomppimaan ja Suvi lensi kerrankin kyllä pehmeästi alas selästä. Päätettiin, että juoksutetaan suurin virta pois. Laitettiin sivuohjat satulavyöhön kiinni ja Suvi meni juoksuttamaan Kallea. Kalle ei edes oikeastaan vetässyt liinasta, kun solki hajos ja hevonen tietty riehaantui. Annettiin Kallen kuluttaa virtaa irtojuoksutuksessa, eikä se kyllä oikeen kiinni varmaan edes olisi antanut. Hevosella oli niin paljon virtaa, että sille teki tosi hyvää kuluttaa se vapaana, eikä nähty järkevänä mennä selkään tappelemaan sen kanssa. Kallehan otti kaiken ilon irti vapaana olemisesta ja veti aluksi järkyttäviä pukkeja ja kiitolaukkaa pitkin maneesia. Meidän ei paljon tarvinnut kuin seistä toisessa päässä ja heppa hoiti itse liikutuksensa. Hevonen laukkaili ympäri maneesia täysillä varmaan 10-15 minuuttia, jonka jälkeen mukaan mahtui jo muutama raviaskelkin. Heppa laukkaili ja ravaili vielä maneesissa joku reilu puolituntia ainakin ja oli ihan hiestä märkä koko poni. Lopulta heppa oli sen oloinen, että nyt riittäisi, mutta laitettiin se ravailemaan vielä jonkin aikaa. Heppa venyttikin lopulta kivasti eteen-alas itsekseen ja hitsit sieltä tuli hienoa ja irtonaista ravia. Heppa selvästi nautti kun sai painaa oikein täysillä ja muutenkin sille teki niin hyvää kuluttaa energiaansa pois. Lopulta seisoin keskellä maneesia, enkä pyytänyt hepalta enää mitään. Se käveli suoraan mun tykö ja kun kävelin maneesin toiseen päähän se seurasi perässä. Laiton filtin päälle hepalle heti, sillä siitä lähes tippusi hikipisaroita kun se oli niin hikinen. Laitettiin ohjat takaisin kiinni ja menin vielä hetkeksi selkään, jotta päivän ratsastukset ei loppuisi siihen, että se on kiukutellut ja ratsastaja pudonnut. Yritin saada Suvin vielä selkään, koska se olisi ollut parempi, sillä mun kanssa heppa oli kuitenkin ihan ok ja Suvi tippui ja musta tippumisen jälkeen pitäis mennä takaisin selkään. Kävelin Kallella lähes pitkin ohjin. Otin vielä ihan rennosti ihan muutaman kierokksen ravia ja voi, että oli ihan  eri hevonen kun ylimääräinen virta oli käytetty ja muutenkin hevonen oikeen vetreyttänyt itsensä. Ravasin melkein vapain ohjin ja se oli tosi rento ja letkeä. Kävelin hetken vielä selässä ja tulin alas. Tiina talutteli Kallea, kun mää ja Suvi paikkailtiin vähän maneesiin pohjaa niistä kohdista mistä Kalle oli kunnolla myllännyt.
Kävelytettiin Kallea aika kauan ja mentiin talliin. Tallissa heppa oli edelleen läpimärkä ja pesinkin sen lämpimällä vedellä, koska se oli niin märkä, että kuivamiseen olisi mennyt kuitenkin hirveästi aikaa ja ei muutenkaan ole kiva, että hiki jää iholle ja kutittaa. Heppa kyllä selvästi nautti pesusta. Pesun jälkeen hepalle loimet päälle ja karsinaan kuivattelemaan. Ennen kuin lähdin vaihdettiin vielä loimet ja nyt tästä kohta haen kotoa vielä yhden loimen ja se saa illaksi villan ja fleecen tapaisen loimen päälle yöksi, koska luultavasti on vielä hiukan märkä. Huomenna menen jo heti aamulla ratsastamaan Kallella. Jospa huomenna olisi pikkaisen rauhallisempi hevonen ja muutenkin pitää yrittää kerjetä ratsasmaan sitä kunnolla, ettei virtaa kerry liikaa.
Oli muuten hassua, kun Kallella oli toi uusi ihan vaalea beige huopa, mikä oli liikutuksen jälkeen ihan likomärkä, niin se ei ollut likastunut yhtään, siis mitään satulankohtaa tai muuta ei näkynyt, vaikka alapuoli on puhtaan valkonen, viissiin siis aika puhdas heppa:)
Irtona juoksemisesta tulee muutama suht rauhallinen video. Harmi kun sen hienosta ravista en ottanut videota, enkä heti riehumisen alkamisesta, sillä kaikki videot on otettu ihan lopusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti